[硬件] Graphics Card Hierarchy Chart

Graphics Card Hierarchy Chart

http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-graphics-card-review,3107-7.html

Intel HD Graphics 4000, only up to 8600 GT grade

重唔夠?
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

記得86GT 同 76GT 差唔多, 而佢呢個 lv 而家乜 q 3D game 都變幻燈片

不過都估佢唔到 可以有呢個 level

HD3850/4670可以去到8800GS水平,可堪告慰了.

諗下近年顯示卡真係出得好慢, 以前一年就出新系列, 而家買左果張 A 卡到而家都好似未有下代消息... 成年有多啦, 雖然仲保到值係好事 XD 而且仲係果個list上排位置

見當年開箱文, search 翻黎 XD
http://discuz.servebbs.com/viewthread.php?tid=49892

引用:
原帖由 bebe2803 於 2013-4-18 20:31 發表
諗下近年顯示卡真係出得好慢, 以前一年就出新系列, 而家買左果張 A 卡到而家都好似未有下代消息... 成年有多啦, 雖然仲保到值係好事 XD 而且仲係果個list上排位置

見當年開箱文, search 翻黎 XD
http://discuz.serv ...
market縮緊

PC market 冇大希望, DIY 更加唔洗講, 而家班友仔買手機幾千蚊就肯, 買部電腦幾千就嫌貴, 仲叫佢地整張幾千蚊卡打機... GT660 已經係佢地最大上限 (而且果張卡又真係夠用)

本來 PC GAMING 搞得起既話, PC 同顯卡都仲有希望, 不過多得 EA 呢D垃圾大公司加上 M$ 係 WIN8 自毀長城, 好難翻生...

引用:
原帖由 bebe2803 於 2013-4-18 20:42 發表
PC market 冇大希望, DIY 更加唔洗講, 而家班友仔買手機幾千蚊就肯, 買部電腦幾千就嫌貴, 仲叫佢地整張幾千蚊卡打機... GT660 已經係佢地最大上限 (而且果張卡又真係夠用)

本來 PC GAMING 搞得起既話, PC 同顯卡都 ...
唔係GTX660夠用

但係大部分玩家已經唔係hard-core gamer

其實唔係某d要求高得離譜既game, 用 660 應該可以高畫質 1080p 有 30+fps 掛... (或者我太高估660都唔定 = =)

唔係就叫佢地買新版 7970 拖埋佢地落水用 A 卡

引用:
原帖由 bebe2803 於 2013-4-18 20:50 發表
其實唔係某d要求高得離譜既game, 用 660 應該可以高畫質 1080p 有 30+fps 掛... (或者我太高估660都唔定 = =)

唔係就叫佢地買新版 7970 拖埋佢地落水用 A 卡 ...
Online game既話, 有邊隻用A10-5800K打唔到先

近來玩隻 world of tanks 又真係幾食 CPU 同 GPU, 仲要食 CPU 得黎只用單核 低頻多核會死人...

講起呢粒 U 近來我又好少睇電腦消息... 點解呢個系列會俾人噴死, 買貴一貴 i5 又 ok

引用:
原帖由 bebe2803 於 2013-4-18 20:58 發表
近來玩隻 world of tanks 又真係幾食 CPU 同 GPU, 仲要食 CPU 得黎只用單核 低頻多核會死人...
講起呢粒 U 近來我又好少睇電腦消息... 點解呢個系列會俾人噴死, 買貴一貴 i5 又 ok ...
唔用iGPU, 粒CPU唔算強, 用電唔算出色

即係佢近 4G 都係高頻低能 ? XD

引用:
原帖由 bebe2803 於 2013-4-18 21:07 發表
即係佢近 4G 都係高頻低能 ? XD
Bulldozer本身IPC就低

佢同i3比就睇single-thread定multi-thread

咁如果想搵粒單核運算能力 ok 高既 CPU (只要唔係高階 貴一貴果批) 買邊款好 ?