[業界消息] 2013 Graphics Market Share

2013 Graphics Market Share

http://jonpeddie.com/press-relea ... md-flat-intel-down/

引用:
Graphics chips (GPUs) and chips with graphics (IGPs, APUs, and EPGs) are a leading indicator for the PC market. At least one and often two GPUs are present in every PC shipped. It can take the form of a discrete chip, a GPU integrated in the chipset or embedded in the CPU. The average has grown from 1.2 GPUs per PC in 2001 to almost 1.4 GPUs per PC.
原來NVIDIA擴大優勢
不過d人原來始終唔信Intel(同時AMD)的IGP

AMD 真係食屎了...
APU 比INTEL 打...
CPU 比INTEL 打..
DISPLAY 比N記打...
願燈力與我常在

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-20 12:23 發表
http://discuz.servebbs.com/viewthread.php?tid=74547

NVIDIA賺low end

如果我張卡真係只係硬件問題,我都準備轉會到n卡了

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-20 12:23 發表
x86 CPU係行將末落的產業, 尤佢啦, AMD x86只係步VIA後塵...
AMD APU個CPU部分同marketing搞到咁佢仲未收皮, 多謝intel(同ATI)啦
D workstation同gaming 咭居然仲賣得, 即係上帝打救ATI....

你啱, 原AMD x86同摺埋左冇分別

回復 6# tamalemon 的帖子

除非ARM 可以做到server U... 如果唔係INTEL X86唔會死..
不過AMD會死
願燈力與我常在

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-22 11:38 發表
除非ARM 可以做到server U... 如果唔係INTEL X86唔會死..
不過AMD會死
要睇AMD轉唔轉到身

好似以前做咁大就好難了

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-22 11:38 發表
不過AMD會死
電腦每隻u的architecture 都有末落的一日
但末落係可以好長期
因為大量轉唔郁的IP夾雜在整個平台 (仲有D政治戰略考慮)
所以大把幾十年前的技術仲服役中

但任可科技公司的商業角度看
就係要令自己做增長的科技, 放棄末落的部分
市場先相信公司會有將來
AMD x86技術何止不如人, 甚至無寸進, 仲要長期蝕, 咁已等同摺左, 因為科技公司最重要的資產係管理同技術, 兩者都唔合格了...

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-22 11:32 發表

x86 CPU係行將末落的產業, 尤佢啦, AMD x86只係步VIA後塵...
AMD APU個CPU部分同marketing搞到咁佢仲未收皮, 多謝intel(同ATI)啦
D workstation同gaming 咭居然仲賣得, 即係上帝打救ATI....
x86 打緊入 high-end POWER dominant 既市場,離死仲有排。縮緊水既係 PC,如果再無廠商有 innovation 扭得轉個局面既話。

至於 AMD CPU 點,我只可以話佢地落錯注 (everything is cloud) 或者 balance 得太差,搞左個爛攤子出黎 (BD)。所以依家只能夠睇佢未來既方向會點做,同埋 3 年時間內依賴既市場能唔能夠支持收完爛攤子同成功轉型。但無可厚非既係,Brazos 同今鋪 console deal,AMD CPU dept 既功勞唔可以唔計算在內──BD 再爛都好,Cat 未至於太差,差到「技不如人」。

可預期既將來,AMD 唔會放棄伺服器市場 (APU @ HPC),至少係呢一刻新既 X86 高性能核心應該係研發中 (XV 之後),不過估計會撈更多 automation 入去降低成本同加速 TTM (向 Cat/GPU 設計靠攏),算係飛甩以前 AMD CPU dept 既弱點。SR/XV 研發已經係 sunk cost,所以未差到貼地仲賺得到兩個錢既大概唔會換走 (目前 x86 仲係 90+% revenue)。而同時 AMD 會加重 embedded/custom product 既比重,另外引入 ARM cores 擴展微伺服器、移動 (android) 同低功耗嵌入市場。