[智能電話] 剛剛才察覺,好多香港人玩手機「無乜效率」

剛剛才察覺,好多香港人玩手機「無乜效率」

而家搭緊西鐵坐低,隔離位妹妹不停玩LINE………
但細心八卦左一陣,佢係用手寫慢慢篤嘅!!

一個西鐵站距離嘅時間,佢只打到一兩句說話;
咁玩法,其他人就覺得佢成日拎住部手機篤篤篤,
實際上效率就九流,可能全程車其實chat得十句八句!

呢個唔係個別情況,好多香港人熱衷玩手機IM,
但就仍然用手寫!
唔識用倉頡/速成,都用下其他輸入法,
點都快過手寫吧………

引用:
原帖由 小馬馬 於 15-1-2012 02:34 PM 發表
而家搭緊西鐵坐低,隔離位妹妹不停玩LINE………
但細心八卦左一陣,佢係用手寫慢慢篤嘅!!

一個西鐵站距離嘅時間,佢只打到一兩句說話;
咁玩法,其他人就覺得佢成日拎住部手機篤篤篤,
實際上效率就九流,可能全程車其實chat得十句 ...

我用手機咁耐……………都未用過手寫。

我見過有個妹妹用9方....摩打手咁...快到我眼都大埋
最少有一秒一個字

Always in English

唔係bo..
以前個個SE手機個年代...
人人用筆畫打字都係摩打手咁快.. 即係退化左?

引用:
原帖由 cainester 於 2012-1-15 14:37 發表
我見過有個妹妹用9方....摩打手咁...快到我眼都大埋
最少有一秒一個字
我無咁勁,但都可以兩三秒一個字……

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-1-15 14:40 發表

我無咁勁,但都可以兩三秒一個字……
都算快...
iphone 冇速成我用拼音都好慢

引用:
原帖由 leyland1989 於 2012-1-15 14:38 發表
唔係bo..
以前個個SE手機個年代...
人人用筆畫打字都係摩打手咁快.. 即係退化左?
如果你返香港,係街上留意下,
好多MM用手寫嘅………

算唔算退化左??都算啩。

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-1-15 14:45 發表

如果你返香港,係街上留意下,
好多MM用手寫嘅………

算唔算退化左??都算啩。
D MM係咪用IPHONE先

我都用緊手寫...

九方上唔到App Store/Market,每次換電話都要買過,佢就發囉

用手寫可以鍛練下手指
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-1-15 14:47 發表
我都用緊手寫...

九方上唔到App Store/Market,每次換電話都要買過,佢就發囉
要速成又要jb

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-1-15 14:47 發表
我都用緊手寫...

而家改左,
可以reg三部devices…………

如果要中文同英文夾雜打,九方冇咁方便??
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 rickywk 於 15-1-2012 02:47 PM 發表
我都用緊手寫...

點樣唔得法?
我試過搜尋係得架喎。