[硬件] 火牛漏電?

火牛漏電?

最近買左隻Delta火牛
插個無地線既拖板,用電筆試個機箱/火牛外殼會著燈
正唔正常?

唔正常.,.,.,
可能系有野過左電...
或者系唔知邊度打穿左

買過隻LA, 唔系咩錢.,.,.,
doo..m = =

隻火牛係新既,最多囉去換,唔會買過隻

因為上網search過一輪,有人話火牛無接地,外殼有電係正常既,因為有什麼y電容,唔知咩黎,d人講話只係低電流,我用手摸過都無乜野既
只係諗有問題就拿拿林換過隻je

引用:
原帖由 YCST 於 2012-6-1 21:24 發表
隻火牛係新既,最多囉去換,唔會買過隻

因為上網search過一輪,有人話火牛無接地,外殼有電係正常既,因為有什麼y電容,唔知咩黎,d人講話只係低電流,我用手摸過都無乜野既
只係諗有問題就拿拿林換過隻je ...
由於電感性電器一般在金屬機殼上會因感應而產生一些較小的電壓,也可能由於漏電原因使機殼帶電,為保證使用安全,可將地線與電器外殼相連以通過大地放電。
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%8E%A5%E5%9C%B0

咁姐系設計缺憾LO,
有冇他錶, 他他幾多V
doo..m = =

係唔係飛條線去窗到就ok?

無他錶

引用:
原帖由 YCST 於 2012-6-1 22:19 發表
無他錶
用手摸過都無乜野 咁就應該細過 48V 的
doo..m = =

記得以前電源插座無接地線既時候
搵電筆試隻SPI火牛都會著燈

引用:
原帖由 YCST 於 2012-6-1 23:02 發表
記得以前電源插座無接地線既時候
搵電筆試隻SPI火牛都會著燈
似係你果個area有其他問題

個人經驗
同一個拖蘇(有水線)
係唔同插蘇位
個 CASE 可以會係帶電, 同唔帶電

剛才試左用另一隻Delta火牛,同埋另一隻Cooler Master火牛
唔插LAN線,唔插VGA線,以防止VGA同LAN線造成接地既效果,剩係插無接地既拖板
兩部唔開機都已經用電筆試到機箱同火牛有電
照計唔會咁啱3隻火牛都壞掛
睇來switching power supply有少量漏電係正常既

同埋見到隻新既Delta火牛表面寫住必須要接地
可能真係意味住唔接地係會有d問題

引用:
原帖由 XT 於 2012-6-1 23:21 發表

似係你果個area有其他問題
因為我住舊樓
d插座本身就係無接地既
而家電腦果個插座條地線都係後加上去

引用:
原帖由 YCST 於 2012-6-2 20:06 發表
剛才試左用另一隻Delta火牛,同埋另一隻Cooler Master火牛
唔插LAN線,唔插VGA線,以防止VGA同LAN線造成接地既效果,剩係插無接地既拖板
兩部唔開機都已經用電筆試到機箱同火牛有電
照計唔會咁啱3隻火牛都壞掛
睇來switching ...
引用:
原帖由 YCST 於 2012-6-2 20:07 發表

因為我住舊樓
d插座本身就係無接地既
咁好惡搞

引用:
原帖由 YCST 於 2012-6-2 20:07 發表

因為我住舊樓
d插座本身就係無接地既
本身無接地無得搞

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-6-2 22:06 發表

本身無接地無得搞
自己拉條接落屋企D水喉度
On her crocodile service
跟足神諭死期近  無語問天上國金  實戰理論不要信  燈火無量玩死人
人或加訕 心無疵兮