[硬件] 尋求協助 - 舊底板唔 Work 原因?

尋求協助 - 舊底板唔 Work 原因?

拎番塊舊板出黎用 , ASUS P5KPL-AM + E1200
插好晒野 , 底板 Power LED 着o左 , 表示有電到

但開唔到機 CPU fan 唔轉, PSU fan 唔轉, case fan 唔轉
無開機反應

用過我自己隻CX400去試, 都唔work
部機本身插o左隻 FSP FSP-HEXA-400 HEXA 400W

試過Clear CMOS , 又係無反應
蚊走過粒電再插番, 都係咁

唔通真係擺得耐 , 死o左塊板!?

CPU/RAM

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-5 20:18 發表
CPU/RAM
RAM 試過用 XMS2 DDR2 1GB *2 , 單雙兩個組合試過
另外又有 Samsung DDR2 2GB *2 , 都係單雙兩個組合已試

CPU本身無拆過出黎 , 一直治用至今 ... 但我無第二粒U而家可以插落去試喎

焗焗就得嫁喇
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-5 21:16 發表
焗焗就得嫁喇
比你焗!?

肯唔肯定系塊板問題先?
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-5 21:27 發表
肯唔肯定系塊板問題先?
唔肯定
因為底板LED有着
通到電

有冇第二部機可以試下隻牛?
doo..m = =

試下拎粒電出黎
反轉佢安上去
再拆番粒電出黎
正常咁裝番上去試下

ps 呢個方法唔一定得, 不過我見過有代理就咁做過

引用:
原帖由 kcwk 於 2012-7-5 21:56 發表
試下拎粒電出黎
反轉佢安上去
再拆番粒電出黎
正常咁裝番上去試下

ps 呢個方法唔一定得, 不過我見過有代理就咁做過
依個千祈唔好試
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-5 21:34 發表
有冇第二部機可以試下隻牛?
照計火牛無問題既
因為我都拎第二隻牛(CX400)去試
而呢隻CX400就我自己Desktop用緊既 ...

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-5 21:57 發表

依個千祈唔好試
都係信你好啲

火牛無死,
ram 咁多組合無理有無個得,
intel 775 我唔信會死...

=> 死底板
有冇大肚電容? 有冇味道? 有冇明顯傷痕?
有冇地方有塵屎 可能引致短路
doo..m = =

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-5 22:02 發表

都係信你好啲
你話 short 左底板 cr2302座 正負 去放哂D電就話姐...
正負倒轉 真系
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-5 22:06 發表
火牛無死,
ram 咁多組合無理有無個得,
intel 775 我唔信會死...

=> 死底板
有冇大肚電容? 有冇味道? 有冇明顯傷痕?
有冇地方有塵屎 可能引致短路 ...
775唔易死=/=唔會死