[硬件] NAS 的HDD 問題+ SSD 選購問題.

NAS 的HDD 問題+ SSD 選購問題.

應該要換HDD了.
手上有DS212J 連1TB HDD 1隻.

想問.
NAS 方面.
1. 如果舊HDD (640G) 塞入NAS, 之後可以SET 佢做另一個DRIVE, 只係做DOWNLOAD CACHE?

2. 如果要行RAID 1, 米要買多隻同SIZE HDD, 但裝左入去前, 我要COPY 返曬所有野出PC, 之後REPARTITION + COPY DATA 入NAS?

SSD 方面.
1. 如果有NAS, PC洗唔洗有HDD, 定係有一隻好D?

2. PC 裝SSD, 點選好?
   所謂的3 同5年保, 真係有用?

3. 買SSD, 大D 好, 定係細D+ MARVEEL CONTROLLER的好?

我睇緊
Crucial M4 128G (3yr) (約800蚊)
Kingston V200+ 240G (3yr, 約1.6K)
Intel 520 240G (5yrs, 但超過2K, 如選180G 就UNDER 2K)
Plextor M5S 256G (????yrs, 約1.8K)

HDD 當多個backup

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-15 07:26 發表
應該要換HDD了.

想問.
NAS 方面.
1. 如果舊HDD (640G) 塞入NAS, 之後可以SET 佢做另一個DRIVE, 只係做DOWNLOAD CACHE?

2. 如果要行RAID 1, 米要買多隻同SIZE HDD, 但裝左入去前, 我要 ...
靚仔~
你成日返大陸的話可以試下三叔~~
呢家賣緊599 人仔~128GB

256Gb 賣緊1199人仔~
都係三年保~

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-15 07:26 發表
應該要換HDD了.

想問.
NAS 方面.

2. 如果要行RAID 1, 米要買多隻同SIZE HDD, 但裝左入去前, 我要 ...
2. 你行raid 最好重裝~

引用:
原帖由 poonyc 於 2012-10-15 11:36 發表

靚仔~
你成日返大陸的話可以試下三叔~~
呢家賣緊599 人仔~128GB

256Gb 賣緊1199人仔~
都係三年保~
有事點算?
返sz整? 整幾耐?

1199人仔, 約1500hkd

引用:
原帖由 poonyc 於 2012-10-15 11:37 發表

2. 你行raid 最好重裝~
下, 唔係呀嗎. 又要抄返出黎+ 重裝?!

SSD 方面.
1. 如果有NAS, PC洗唔洗有HDD, 定係有一隻好D?
我既話就1SSD + 1HDD(搬曬桌面 + 其他雜物 + download 野去HDD),其他 HDD 就拮 docking 要用先拮

M5S M4 都幾抵玩
   所謂的3 同5年保, 真係有用?
   我隻SSD(intel) 未到3年保邊緣 + 未壞, 答唔到你

3. 買SSD, 大D 好, 定係細D+ MARVEEL CONTROLLER的好?
你行得多程式咪買隻大D
Hi~

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-15 12:58 發表

有事點算?
返sz整? 整幾耐?

1199人仔, 約1500hkd
深圳整有時仲快過香港~
上次隻MON 壞PANEL 整兩日已經CALL 我拎得返~

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-15 12:58 發表

下, 唔係呀嗎. 又要抄返出黎+ 重裝?!
行RAID 仲有好多不知名既SOFTWARE 兼容問題~

引用:
原帖由 刺青 於 2012-10-15 13:28 發表
SSD 方面.
我既話就1SSD + 1HDD(搬曬桌面 + 其他雜物 + download 野去HDD),其他 HDD 就拮 docking 要用先拮

M5S M4 都幾抵玩
   所謂的3 ...
我睇評測
http://www.expreview.com/19604.html

引用:
原帖由 poonyc 於 2012-10-15 13:33 發表

行RAID 仲有好多不知名既SOFTWARE 兼容問題~
下?? 有d 咁的事?!?!

即係nas 唔raid 好d?

引用:
原帖由 poonyc 於 2012-10-15 13:33 發表

深圳整有時仲快過香港~
上次隻MON 壞PANEL 整兩日已經CALL 我拎得返~
係邊到整架?!
samsung ssd @sz

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-15 13:39 發表

下?? 有d 咁的事?!?!

即係nas 唔raid 好d?
哦~
咁NAS 最多就RAID STORAGE O者....

唔會有呢個問題~

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-15 13:39 發表

係邊到整架?!
samsung ssd @sz
未知呀~
要整個陣先搵....
同埋SSD 跟本無得整~
只可以換~

留意緊samsung SSD..
不過都係等下先..