[硬件] 終於用得返電腦 :cry:

終於用得返電腦 :cry:

1個禮拜無電腦用
其實硬件個part一早攪惦
係軟件個part煩我好奈
由intel轉amd入唔返winxp
狂藍畫面
星期六今日
好有衝動想買個新dvdwriter &手指來安重安WINDOWS
但買前上網search下有無方法
試下都無壞

首先要係bios set返hdd做ide mode
入得返safe mode後
search返個interppm.sys del左佢
重開就入得返win
但無ROM DRIVER同手指又點安DRIVER呢
好彩我仲有手機
用手機上asrock個網 dl個lan driver
再過返落電腦
最後我就上得返網
其他野慢慢先攪

引用:
原帖由 於 2012-11-3 18:38 發表
1個禮拜無電腦用
其實硬件個part一早攪惦
係軟件個part煩我好奈
由intel轉amd入唔返winxp
狂藍畫面
星期六今日
好有衝動想買個新dvdwriter &手指來安重安WINDOWS
但買前上網search下有無方法
試下都無壞

首先要係bi ...

咁麻煩點解唔重裝

引用:
原帖由 sunyung 於 2012-11-3 20:00 發表
咁麻煩點解唔重裝
無rom無手指

引用:
原帖由 於 2012-11-3 20:39 發表

無rom無手指
其實可以用PXE...
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-11-3 21:12 發表

其實可以用PXE...
pxe???
noname xpe嘛?

doo..m = =

唔知點解安左sound driver都無聲
而且系統管理員又話有2樣pci device無安
除display外
pci明明就無插野
上網search好似話ati display卡個hdmi driver
但我又搵唔到佢地條link

引用:
原帖由 於 2012/11/4 02:40 發表
唔知點解安左sound driver都無聲
而且系統管理員又話有2樣pci device無安
除display外
pci明明就無插野
上網search好似話ati display卡個hdmi driver
但我又搵唔到佢地條link ...
Uninstall 舊蟹仔 之後先安新既
你唔重安 Windows (XP) 係特別麻煩...
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-11-4 10:15 發表

Uninstall 舊蟹仔 之後先安新既
你唔重安 Windows (XP) 係特別麻煩...
唔關事
我舊板無蟹
用最舊的creative audigy
新板pci槽太貼
決定唔佢用蟹

今日終於解決左
用來係ati hdmi同蟹撞
最後要dl xp patch先無事
http://tw.myblog.yahoo.com/gtt-1/article?mid=1193

原來依家d蟹聲仲係咁差
連我張audigy都比唔上
一用foobar聽就發覺好大分別

引用:
原帖由 於 2012/11/4 14:41 發表

唔關事
我舊板無蟹
用最舊的creative audigy
新板pci槽太貼
決定唔佢用蟹

今日終於解決左
用來係ati hdmi同蟹撞
最後要dl xp patch先無事
http://tw.myblog.yahoo.com/gtt-1/article?mid=1193 ...
又係 A 記 Driver
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 於 2012/11/4 18:01 發表
原來依家d蟹聲仲係咁差
連我張audigy都比唔上
一用foobar聽就發覺好大分別
因為依家大部份用家都係無要求的
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2012-11-4 20:52 發表

又係 A 記 Driver
即係Realtek vs Realtek

果個driver係Realtek的

開隻 PCSX2 試下 CPU + GPU 性能
天然系長髮眼鏡娘 最高