[智能電話] 小米2 對 MX2

小米2 對 MX2

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=2

睇來小米同MX2 係無可比性~
引用:
之前訂機時香港冇實體機,得班疑似打手係度吹水。
最後係大陸睇到真機,知道有d危,所以尋日只換住一半機先。

唔好話得罪班煤油,因為我老細都係死硬派煤油,各位師兄要試真先好買,可以係門市用mx同mx2比較,特別留意個屏雖然大左,不過怪怪的比例你是否睇得順眼(留意icon 下面d字),試下上網、打機15分鐘,摸下個耳筒位係咪好熱。
引用:
第一點殼d 問題我絕對不同意係感覺差,除左開殼位少少"那", 其他位係含包
第二點,無錯打電話系統差,如ching 所講係有點膠,電話錄音係有
第三點mx2 虛擬方式我都不接受
第四對焦速度我唔覺有咩問題,正常速度,我唔知你係咪性暗示小米2快
我唔知點解巴膠喜歡專捉d弱點黎砌味瀆 我冇用過小米 不評論
引用:
佢好多時係將本來 N 個 step 可以做到既野變左 N+1,因為唔係咩時候都有個 back 制比你按,咁變左你想退返上一步時,你要先按一下畫面,出現左個back 制,再按個 back 制先做到。e.g. 我睇緊幅相,full screen 既,咁我唔睇喇,點做?平時按 back 會退返去 album,但係 MX2 因為見唔到 back 所以你要按下個 screen 先...
引用:
舊年差唔多呢個時間我都寫過 小米用家試 Meizu MX 感想。   

我試左大約 20 mins。

外形:

呢個係我對 MX2 最期待既野。因為聽得太多佢造工點好點好..

面係黑框,唔知咩料 (小米係用金屬,跌極都唔會崩唔甩色),後蓋,按制係白色膠做,表面有一層有一定厚度既亞加力,所以打則睇可以睇到表面係有層透明,好唔好睇就好個人。中間夾住層大約 2mm 既不秀鋼色既金屬邊。

講真我唔覺得呢種 "黑-金屬色-白" 既三層設計既外殼好睇。而且有要求既人望真 d 三層既邊位亦唔係 100% good fit。

小米 2 既兩層設計靚得多,而且後蓋有多種物料/顏色選購,金屬 (唔係塗銀色) 按鈕亦大方得多。最重要係兩層緊密結合,唔似 MX2 咁你覺得三層有 d 地方係睇得到係有挫開既感覺。

內裡造工我睇唔到,但外在來講,MX2 唔好話同咩機比,只係就咁睇已經令我失望。未去到差,但離做工好真係需要付上更大努力。
引用:
唔記得講電話最重要既一項.. Dialer..

MX2 個 Dialer 係一個全廢既 Dialer,你按個電話制,出左個 0-9 既 keypad,你按咩鍵佢都唔識得同 contacts 有任何聯接...  即係佢只係個獨立既 keypad。唔識 call 返 address book 入面既資料...  你要搵人要特登按入 contact list ,好奇怪地既下面佢係出左個普通 keyboard.. 就算你要 search number,都係用個 full size keyboard 來按 number...  

小米既 dialer 同 address book 完整結合,T9 search 係 Dialer 自動 match 人名 (各種語言), number, 做得好過其他牌子同樣既 T9 search。當然秒殺 mx2

無 check MX2 有無通話錄音,但小米就有,可以選擇啟動所有通話既錄音,或者每個 call 去選擇錄唔錄。
唔好意思~我係小米打手~

引用:
MX2見佢得14XXX分我小米2省電mode都15000分,唔超都出21000分MX2點比
小米2保養方便到你唔信,我tuen mun去佢小米之家都是1個鐘,比香港各大手機行保更快,HTC唔計仍有上門收機同onloan機服務.
引用:
做工小米就唔好比啦,根本不是一個等級
Mon顏色純粹看個人口味,有人就中意三星味精味道
但你話可視角度大陸好多網一早已對比,小米2輸三條街
MX2優勢行貨做工好D FLYME好用,弱點無法換其他Rom 前置攝像頭很渣,另外一點後蓋勁難開。。。
小米2優勢CP值高用料絕非三流跑分王 MIUI很好用認刷ROM 原生點心CM隨便刷
缺點勁難買到,水貨保養煩,做工差D相對來講,但價錢平唔好要求太高
無論你用邊個全部可以用到谷歌所有服務

算係打手文嗎?
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

公平啲講句,MX2 個樣靚過小米 2,同埋 MX2 講明唔做跑分機器
不過如果小米 2 唔洗用信用卡買,我會睇價錢做人
因為 MX2 好似仍然有發熱問題
:)

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2012-12-23 12:49 發表
算係打手文嗎?
我係五毛黨~

引用:
原帖由 hamu278 於 23-12-2012 12:54 PM 發表
公平啲講句,MX2 個樣靚過小米 2,同埋 MX2 講明唔做跑分機器
不過如果小米 2 唔洗用信用卡買,我會睇價錢做人
因為 MX2 好似仍然有發熱問題 ...
佢咁既規格………………點同人跑分?

就好似果個售貨員話齋……………………乜都同上一部差唔多!

無得換電已經死得

冇錯,Meizu其中一樣唔好係冇得換電。
各位吹部友多多保重!

引用:
原帖由 poonyc 於 2012-12-23 13:06 發表

我係五毛黨~
ec對強國產品愛慕已經係昭然若揭,路人楷知路人楷見

可惜小米2 冇4G....

引用:
原帖由 bluesky 於 23-12-2012 01:59 PM 發表

引用:
原帖由 bluesky 於 2012-12-23 13:59 發表
可惜小米2 得4.3"咁細
各位吹部友多多保重!

睇下價錢,會積極考慮mi2

如果MI2 香港都係HKD1999
咁即係狗衛, 換左部MI1S

引用:
原帖由 byleung 於 2012-12-23 16:56 發表
如果MI2 香港都係HKD1999
咁即係狗衛, 換左部MI1S
多數唔會,否則就打死大陸d貨,好可能都要2k5