[業界消息] [好文分享] A7,A9,A15 的困局

[好文分享] A7,A9,A15 的困局

http://news.mydrivers.com/1/272/272212_all.htm#2

因為真係好長~我就唔POST 係到啦~

我收藏第日慢慢睇

尋日先同QC傾完來
呢份 TOTALLY RUBBISH

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2013-8-12 13:47 發表
尋日先同QC傾完來
呢份 TOTALLY RUBBISH
何以見得?

引用:
原帖由 poonyc 於 2013-8-12 14:01 發表

何以見得?
1. 呢咁多年個TREND 係講 PEAK TURBO 果一陣嘅PERFORMANCE
(即係開MON 掃APPS 開APPS 影相 果 1-2分鐘)
佢講嘅長期速能除左打機都唔會用得到...
但打機.. 新架構效能好過舊...
(你都可以試連續跑分 只跑圖形果D TEST 你睇下FPS 會唔會差過佢講果粒4412?)\
再者有幾多APPS FULL LOAD到你粒U呀
你都係要掃果下爽 快
果幾秒夠頂已經得喇....

2. 手機係買一個SOLUTION 成個套裝
你唔係好似PC咁 可以選擇用咩U
你係選擇用HP定DELL定LENOVO
你無得自選配置
就算係4412 長期LOADING 效能好D
不過會有廠出 舊U 新MON 新相機 新OS? 比你

3. ANDROID 好大影響都係RAM多
我部MS3 OMAP4430 DUAL CORE A9 同我老豆部IPHONE4  A8 800MHZ

我開ANGRY BRID 係快過佢...
但我都係用得唔爽 因為唔夠RAM

而多RAM機大多數都係配新U

A12果PART都可以睇
INTEL果PART都OK LA

但前面分析錯漏百出

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2013-8-12 14:42 發表

1. 呢咁多年個TREND 係講 PEAK TURBO 果一陣嘅PERFORMANCE
(即係開MON 掃APPS 開APPS 影相 果 1-2分鐘)
佢講嘅長期速能除左打機都唔會用得到...
但打機.. 新架構效能好過舊...
(你都可以試連續跑分 只跑圖形果D TE ...
佢講我又覺得無錯
因為如果好似我用緊小米2 咁~
部機用得耐~
或者本身天氣好熱係明顯會慢左~
呢個我係你打既咁大篇野都見唔到你講~
散熱的確係好重要~

如果你長期係北方~
呢篇野講既問題全部都唔係問題~

不過香港呢O的咁熱既地方~
其實可能真係長期唔足速

或者~
好似呢篇野咁講~
部機越大部散熱越好~
咁我可能會考慮SONY ZU~
因為夠大部~
散熱應該好過一般機~

引用:
原帖由 poonyc 於 2013-8-12 15:36 發表

佢講我又覺得無錯
因為如果好似我用緊小米2 咁~
部機用得耐~
或者本身天氣好熱係明顯會慢左~
呢個我係你打既咁大篇野都見唔到你講~
散熱的確係好重要~

如果你長期係北方~
呢篇野講既問題全部都唔係問題~

...
不過認真個ROM 寫好D 仲有用
熱的確係會變慢左
但我部 OG S4-8064

平時熱果陣跑分得萬2
凍果陣有萬8

但萬2都好似同4412 差唔多速WOR

引用:
原帖由 poonyc 於 2013-8-12 14:01 發表

何以見得?
條友仲停留係5年前的PC年代