[硬件] Steamroller FX

Steamroller FX

http://semiaccurate.com/2013/06/17/amd-announces-seattle-berlin-and-warsaw-for-servers/

14H2 28nm 無埋。大家等 15 年啦。worst case 就係 XV 都唔出,大家等 16 年啦。

佢講既野無乜理由

如果SR出唔到, 點解又有APU?
x86最難係validation, 出到APU都出唔到CPU? 講唔過去
仲未計APU個volume高過server CPU好多

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-6-18 17:50 發表
佢講既野無乜理由

如果SR出唔到, 點解又有APU?
x86最難係validation, 出到APU都出唔到CPU? 講唔過去
仲未計APU個volume高過server CPU好多
title: Steamroller FX
content: 14H2 28nm
merged result: 14H2 28nm Steamroller CPU is gone

我無話 28nm SR 出唔到。
而且個 roadmap 寫得好白啦。大概同 Richland 差唔多定位既 32nm Warsaw 14H1 推出,H2 又無新品。
對比 WHD2012 個路線圖... 唔係 delay 到 15 年就係取消。後面仲有 XV 排緊隊,SR Opteron 明面上已經 delay 左一年...

不過我最好奇既係 16 core ARMv8 server chip 佢賣得出幾多。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-6-18 20:52 發表

title: Steamroller FX
content: 14H2 28nm
merged result: 14H2 28nm Steamroller CPU is gone

我無話 28nm SR 出唔到。
而且個 roadmap 寫得好白啦。大概同 Richland 差唔多定位既 32nm Warsaw 14H1 推出,H2 又無 ...
所以唔合理lor
有乜理由develop左個arch唔用先

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-6-18 21:01 發表

所以唔合理lor
有乜理由develop左個arch唔用先
tape out 要錢,SoC validation 要錢,推新 platform 要錢,量產要錢,賣街都要錢。
然後依家個情況係 BD 一家缺乏競爭力 (幾乎得 perf/$),AMD 又無咁多米。kill project 幾正常姐。
況且仲有 XV 生死未卜。底線係 XV 基於 SR,類似 PD as BD's rev。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-6-18 21:10 發表

tape out 要錢,SoC validation 要錢,推新 platform 要錢,量產要錢,賣街都要錢。
然後依家個情況係 BD 一家缺乏競爭力 (幾乎得 perf/$),AMD 又無咁多米。kill project 幾正常姐。
況且仲有 XV 生死未卜。底線係 XV 基於 S ...
完全唔合理, 除非SR差過PD

提高20% performance或者20% performance per watt, 單係server的收入已經高過你頭先所有sunk cost加埋
唔好唔記得你個arch本身已經validate左

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-6-18 21:12 發表

完全唔合理, 除非SR差過PD

提高20% performance或者20% performance per watt, 單係server的收入已經高過你頭先所有sunk cost加埋
唔好唔記得你個arch本身已經validate左 ...
對比你自己既產品線當然係。而且 validate 左唔代表 reuse 得造粒完整 SoC 呢條路,成本可以攤分到衍生設計。
然後衍生設計出完整 SoC。如果唔係每年都 uarch major refresh 咩。

再講,SR 無 native AVX256 應該走唔甩。又係一個 disadvantage。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-6-18 21:10 發表
況且仲有 XV 生死未卜。底線係 XV 基於 S ...
引用:
原帖由 Puff 於 2013-6-18 21:25 發表
對比你自己既產品線當然係。而且 validate 左唔代表 reuse 得造粒完整 SoC 呢條路,成本可以攤分到衍生設計。
然後衍生設計出完整 SoC。如果唔係每年都 uarch major refresh 咩。
再講,SR 無 native AVX256 應該走唔 ...
1. tape-out
tape-out都無錢, 唔好學人造CPU
2. chip level validation
又係, 連呢樣都無錢, 唔好學人造server CPU, 尤其係AMD而家係每年US$10b的server market只佔5%, 加3%已經好和味
3. 新platform
你粒CPU夠快, 再貴的platform都唔算得係咩錢 (see Intel)
4. Reuse problem
最重要係arch validate左, 最小complier一幫你做左野, 果方面成本已經少好多
5. AMD其實都有commit每2年2個arch (high performance + low power), 唔係真係做唔掂的
6. AVX256暫時唔值得投資, 尤其係Intel自己推AVX都唔係好多software用到
7. manufacturing, 聽講SR APU係用TSMC 28nm

SR 係 Performance CPU 無競爭力, cost 又高
所以唔出
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-6-18 21:29 發表

1. tape-out
tape-out都無錢, 唔好學人造CPU
2. chip level validation
又係, 連呢樣都無錢, 唔好學人造server CPU, 尤其係AMD而家係每年US$10b的server market只佔5%, 加3%已經好和味
3. 新platform
你粒CPU夠快, ...
要錢同無錢係兩回事。你造左粒 core 出黎,唔代表就要出得幾多粒 SoC 就出幾多粒架嘛。Wichita 都瓜左啦。
算啦我地唔同立場。

至於 SR,GF 係走唔甩,唔會係 TSMC。我諗唔洗點解釋...,一黎 WSA,二黎就算可信 source 都無單咁既料。
上年年尾有單料就係無 SR CPU,XV CPU in-progress,新架構 (post-BD) 前一代係 20nm,AMD 自己搞 ARM core。全部來源都係同一個 insider。至少有一項我之前 post 過 linkedin 對照,無錯既。其他既,鐘意就睇下啦。

一句講晒,新架構黎之前,AMD 係 DT 同 4P/2P x86 server 上既策略都係 defense (Rory R. 用語...)。而我會覺得跳過 SR,集中火力 15H1 嘔粒 20nm 出黎同 HSW-EP 打對台先係路,如果 AMD 仲有心繼續做 mid- and high-end 伺服器既話。最少唔輸功耗。再加上 AMD 家下無限多 project 同時進行 run 緊,總要取捨。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-6-20 01:41 發表

要錢同無錢係兩回事。你造左粒 core 出黎,唔代表就要出得幾多粒 SoC 就出幾多粒架嘛。Wichita 都瓜左啦。
算啦我地唔同立場。

至於 SR,GF 係走唔甩,唔會係 TSMC。我諗唔洗點解釋...,一黎 WSA,二黎就算可信 ...
CPU arch守1-2年就得, 守多2年=自殺

引用:
原帖由 Puff 於 2013/6/20 01:41 發表

算啦我地唔同立場。

至於 SR,GF 係走唔甩,唔會係 TSMC。我諗唔洗點解釋...,一黎 WSA,二黎就算可信 ...
simple as this
SR fail even worse than faildozer and they cant fix it (performance wise):;

引用:
原帖由 dom 於 2013-6-20 14:42 發表

simple as this
SR fail even worse than faildozer and they cant fix it (performance wise):;
係 BD 上改再衰都唔會衰得過 BD 啦。

引用:
原帖由 Puff 於 2013/6/21 19:27 發表

係 BD 上改再衰都唔會衰得過 BD 啦。
好難講
都無人估到 Faildozer 重個慢過 Phenom II
上次 A 記 DELAY DELAY 又唔出聲 爆鑊既 又係咁
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴