[業界消息] [+1]造八核心處理器是一件「愚蠢的事情」

[+1]造八核心處理器是一件「愚蠢的事情」

http://chinese.engadget.com/2013 ... ht-core-processors/

在最近的一次活動中,高通資深副總裁 Anand Chandrasekher 在回答某台灣媒體關於他們是否會推出類似聯發科新品的八核心處理器時,給出了「我們不會做愚蠢的事情(we don't do dumb things)」這一答覆。同時他還做了一番比喻:「不是說你把八台除草機引擎裝在一起就能變出一輛八缸 Ferrari 的」。

Chandrasekher 表示和「堆砌核心數」相比,高通更專注於改進旗下晶片的通訊效能和續航力,同時還力求降低產品的價格。雖說聯發科對這位副總裁的言論沒有發表意見,但在他們之前公佈的資訊中已經明確指出自己的「真八核」與現有的 4 + 4 核心 big.LITTLE 產品不同,它的八顆核心能夠同時運作,這樣便能提升穩定性和續航力。我們不知道各位是否同意 Chandrasekher 的看法,但聽上去八核心應該會比四核心更快一些,如果其它方面的問題(比如說發熱)能夠解決的話,相信高通也不會太抗拒此類產品吧。

膠通中低級比MTK打到七彩.....

第時D CPU 可能系立方體
中間要用水冷
doo..m = =

引用:
原帖由 rickywk 於 2013/8/4 12:25 發表

http://chinese.engadget.com/2013 ... asekher-eight-core- ...
引用:
八台除草機引擎裝在一起就能變出一輛八缸 Ferrari 的
八粒 Faildozer 堆土機塞埋一齊 都唔會夠架 法記 (Intel Core i7) 快

抽埋整 CMT 偽8核既 AMD
Faildozer 淚奔  

天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

句野有當年Bill Gates "640K ought to be enough for anybody." 的味道.

AMD 躺著都中槍
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2013-8-4 13:38 發表

八粒 Faildozer 堆土機塞埋一齊 都唔會夠架 法記 (Intel Core i7) 快

比喻得無錯,但係 QCOM 明顯唔係抽 AMD 水。

引用:

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... 4%E5%AE%9A%E5%BE%8B

你睇埋就明人地根本無串過

引用:
原帖由 Puff 於 2013/8/4 14:22 發表

問題係 八核無用論 呢樣野正正就係 A 記 出 Faildozer 自吹 FX ”真八核" 帶出黎 
QCOM 無心抽 A 記水但係 呢樣係 AMD Faildozer 中到正

依家 A 仔樣衰左成年幾 (Thanks to EPIC FAIL Faildozer)
都唔提自己係 咩八Core 啦 (佢寧願整粒 顛價 Faildozer FX-9XXX 話 5GHz CPU 都唔提 8Core)
專心整 SoC APU 賣比 $ony / M$ 好過啦 :sosad

天然系長髮眼鏡娘 最高

如果功耗做到, 幾多core都唔係問題

引用:

我笑左
doo..m = =

如果優化得好, 8 CORE 應該好過4 CORE
可惜而家未

引用:
原帖由 dom 於 2013-8-4 14:30 發表

問題係 八核無用論 呢樣野正正就係 A 記 出 Faildozer 自吹 FX ”真八核" 帶出黎 
QCOM 無心抽 A 記水但係 呢樣係 AMD Faildozer 中到正

依家 A 仔樣衰左成年幾 (Thanks to EPIC FAIL Faildozer)
都唔 ...
呢兩年內都唔洗望呢個 segment 佢有乜驚豔既野出現,連 amder 都話下年係 cat 同 arm 既天下。我依家學識埋唔再望佢會準時出,有個 GF 拖後腿... 關注 Cat、GPU 同 ARM 就夠。呢 D 可以 play safe.

而且呢,唔單止樣衰,Opteron 既份額跌到無得再低既低谷。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-8-4 14:22 發表

佢講係手提個o的麻~加埋續航能力~
不過amd 耗電都真係~

引用:
原帖由 poonyc 於 2013-8-6 11:06 發表

佢講係手提個o的麻~加埋續航能力~
不過amd 耗電都真係~
AMD  _著也中槍