[硬件] 終於都係加多條DDR3L

終於都係加多條DDR3L

Notebook用,買返A-Data,對返Code,得A級有得賣,4GB賣440蚊。
行Dual Channel之後,Windows體驗指數,記憶體由5.9變成7.1,Aero效能由4.7變成5.6。
第一次玩到8GB RAM,如無意外呢部機都係8GB RAM終老。

個人覺得唔太值

有無咁貴呀....
我前幾日先幫人買左8g L 都係495....

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-9-13 00:11 發表
個人覺得唔太值
冇話值唔值,只係想將部notebook盡量擴充。

之前部AMD機,晌RAM價最低迷果陣,加到8GB DDR2。
香港買4GBx2仍然要過千蚊,淘寶4GB DDR2-800每條人民幣195元。
買兩條,連埋運費唔使五舊水。

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2013-9-13 09:24 發表
有無咁貴呀....
我前幾日先幫人買左8g L 都係495....
Kingston DDR3-1600 8GB就真係495蚊
Kingston DDR3L-1600 4GB昨日做486蚊

8GB DDR3L只有A-Data有現貨,每條946蚊。

<NB>Kingston DDR3 1600MHz 8GB SODIMM KVR16LS11/8 1.35V Low Voltage 低電壓 $545

By jumbo

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2013-9-13 19:45 發表
Kingston DDR3 1600MHz 8GB SODIMM KVR16LS11/8 1.35V Low Voltage 低電壓 $545

By jumbo
我都知買貴左,我拆條RAM出來,對Code對Part Number,得A級搵到完全Match嘅貨。
4GB 1.25V賣左440蚊,正常4GB 1.5V當日賣264蚊。

事隔兩日,RAM價又升幾十蚊,兩日前8GB可以500蚊內買到,今日唔得喇。

引用:
原帖由 62561 於 2013-9-14 13:02 發表

我都知買貴左,我拆條RAM出來,對Code對Part Number,得A級搵到完全Match嘅貨。
4GB 1.25V賣左440蚊,正常4GB 1.5V當日賣264蚊。

事隔兩日,RAM價又升幾十蚊,兩日前8GB可以500蚊內買到,今日唔得喇。 ...
又升左
咁我都無睇part number
因為我知好大機會都買唔番同一個cycle

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2013-9-16 16:09 發表

又升左
咁我都無睇part number
因為我知好大機會都買唔番同一個cycle
灣仔都有,四百有找.