[硬件] intel 530 vs M5s/p 系SSD邊個好?

intel 530 vs M5s/p 系SSD邊個好?

M5S 比530 平百幾蚊.
M5P 比530 費百幾蚊.

M5P 包轉移軟件.

點選好?

有冇M6 系NEWS?

Go with M5S / M5P because it comes with Marvell controller.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-12-28 19:46 發表
Go with M5S / M5P because it comes with Marvell controller.
大優勢?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2013-12-28 20:26 發表

大優勢?
Stability wor

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-12-28 20:42 發表

Stability wor
先THANKS QC 意見

LSI 唔定? INTEL 用佢.

我唔知呀..

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2013-12-28 21:01 發表

先THANKS QC 意見

LSI 唔定? INTEL 用佢.

我唔知呀..
sandforce is shit and made LSI acquiesced by Avago Technologies.

引用:
原帖由 Aware 於 2013-12-28 21:42 發表

sandforce is shit and made LSI acquiesced by Avago Technologies.
睇黎大家全力推介P牌.

而家煩下GB SIZE....128 定256了...

我見好多人買128G SSD 咩牌都好.....D人話裝WINDOWS 就好了其他野裝HDD

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-12-28 19:46 發表
M5P差咗, 之前3-4個月開始差咗. 長時間, 高I/O (每隻HDD放30-40個VPS), 大約平均每3-4隻左右, 就會有1隻會突然消失, detect 唔到... 要斷電先番黎.... 我係香港買既係咁, D客係大陸送過黎既都係咁.
宜家有5-6隻係咁, 唔知點算.

引用:
原帖由 1q1q1q 於 29/12/2013 01:08 發表

M5P差咗, 之前3-4個月開始差咗. 長時間, 高I/O (每隻HDD放30-40個VPS), 大約平均每3-4隻左右, 就會有1隻會突然消失, detect 唔到... 要斷電先番黎.... 我係香港買既係咁, D客係大陸送過黎既都係咁.
宜家有5-6隻係 ...
So bad?

引用:
原帖由 1q1q1q 於 2013-12-29 01:08 發表

下, 咁差????

引用:
原帖由 1q1q1q 於 2013-12-29 01:08 發表

點都好過530用SF

睇隔離話530有分台灣同大陸版, MIC 有好大伏

引用:
原帖由 ngotto 於 2013-12-29 11:48 發表
睇隔離話530有分台灣同大陸版, MIC 有好大伏
盒好似冇寫mi 咩呵

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2013-12-29 11:03 發表

下, 咁差????
24x7 full load個D先有事. 普通單機唔係做VPS都冇事.
530 一般唔用. 唔知. 宜家試緊S3500, 但慢好多.

引用:
原帖由 1q1q1q 於 2013-12-29 12:57 發表

24x7 full load個D先有事. 普通單機唔係做VPS都冇事.
530 一般唔用. 唔知. 宜家試緊S3500, 但慢好多.
S3500 SERVER用?