[硬件] [FW - XS] Where the heck AMD going these days

[FW - XS] Where the heck AMD going these days

http://www.xtremesystems.org/for ... MD-going-these-days

基本上類似睇法, AMD CPU 玩完了,
你係玩家級既 基本上就算 Intel 你都無咩可玩

玩 APU sell iGPU 又比 Intel 快過你用超必出動埋 eDRAM 屈你
人地玩到 22nm 第二代 AMD 依家先話 28nm 試產 重要無貨賣街
OEM / ODM 除左 Kabini 之外 d廠 寧願用 新 Atom 出機都唔用 成Q 日無貨既 Kaveri

除左 GPU / Console
睇唔到 AMD 有咩前景可言

不過x86 Intel 獨撐大局 都係如文中其他 reply 講 "boring"

天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

效能過剩..
主因係SSD 一出... 再加埋C2D 果期開始夠日常用..
CPU 再推得快都無大作為....

同樣情況係ARM 都開始發生了... 先果4年幾5年光景
願燈力與我常在

引用:
原帖由 tat0801 於 2014/3/26 00:11 發表
效能過剩..
主因係SSD 一出... 再加埋C2D 果期開始夠日常用..

APU 原本有優勢既 iGPU 都比 Iris Pro 玩野屈機追上黎
得翻賣 自己打機同Computing , OpenCL 有Q 用咩
Vendor 得個講字 , HSA 得淡笑

無眼睇.......
我都跳船轉玩 Intel
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2014-3-26 00:13 發表

APU 原本有優勢既 iGPU 都比 Iris Pro 玩野屈機追上黎
得翻賣 自己打機同Computing , OpenCL 有Q 用咩

無眼睇.......
我都跳船轉玩 Intel ...
Go Go Go   
快d整死Intel 咁我就有新AMD用

引用:
原帖由 tat0801 於 2014-3-26 00:11 發表
效能過剩..

ARM反而要開始重視Perf/Watt先有轉機.
而家基本上只係講Peak perf,玩果一兩分鐘就減速,減速又係窒.
而且減左速基本上同兩年前既CPU無分別.
如果可以唔減速行到而家CPU全速性能既話,電池驅動時間就肯定長好多,打機方面都會爽好多,之起碼唔會因為減速而窒.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 dom 於 2014-3-26 00:09 發表
http://www.xtremesystems.org/for ... MD-going-these-days

基本上類似睇法, AMD CPU 玩完了,
你係玩家級既 基本上就算 Intel 你都無咩可玩

玩 APU sell iGPU 又比 Intel 快過你 ...
notebook未出kaveri

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-26 06:23 發表

ARM反而要開始重視Perf/Watt先有轉機.
而家基本上只係講Peak perf,玩果一兩分鐘就減速,減速又係窒.
而且減左速基本上同兩年前既CPU無分別.
如果可以唔減速行到而家CPU全速性能既話,電池驅動時間就肯定長好多,打機方 ...

A15對住Bay Trail / Jaguar優勢唔大

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-3-26 07:31 發表

a17

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-3-26 07:31 發表

最重要都係從SDP回到TDP。

Jaguar能否成為手機CPU尚成疑問,功耗問題,Baytrail有機。
期待Z3580。

引用:
原帖由 dom 於 2014-3-26 00:13 發表

無眼睇.......
我都跳船轉玩 Intel ...
Iris Pro 真係唔係好例子。Intel 用佢 IDM 優勢整果 CRW 出黎真係唔叫玩野。
APU 目前係無同級產品,未來你咪望 AMD 早過老黃出 HBM 產品.

引用:
原帖由 Puff 於 2014-3-26 18:00 發表

Iris Pro 真係唔係好例子。Intel 用佢 IDM 優勢整果 CRW 出黎真係唔叫玩野。
APU 目前係無同級產品,未來你咪望 AMD 早過老黃出 HBM 產品.

Iris Pro用的資源太多

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-26 15:11 發表

最重要都係從SDP回到TDP。

Jaguar能否成為手機CPU尚成疑問,功耗問題,Baytrail有機。
期待Z3580。
Jaguar係未tweak for smartphone

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-3-26 20:04 發表

Iris Pro用的資源太多
得最頂果堆 SKU 用
AMD/NVDA 要用應該都要 scale-out 啦 (like GDDR5),最少要一堆 GPU 同 APU 同時衝
真係好鬼好奇第一個用 SK Hynix HBM 係邊個,話 late 2014 in volume 喎。

問題係, AMD  又故態復萌.....APU 又paper launch
GPU 又走翻整大die 為名 (R9-295 擺明係啦)既野

老老實實 Kabini 早出過新 Atom
點解無咩廠出部平板 , 反而新 Atom 一堆咁出
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2014-4-2 21:48 發表
問題係, AMD  又故態復萌.....APU 又paper launch
GPU 又走翻整大die 為名 (R9-295 擺明係啦)既野

老老實實 Kabini 早出過新 Atom
點解無咩廠出部平板 , 反而新 Atom 一堆咁出 ...
好似係產能