[業界消息] 棄船!?NVIDIA看淡流動市場 改攻汽車及遊戲

棄船!?NVIDIA看淡流動市場 改攻汽車及遊戲

引用:
http://pcm.my-magazine.me/main/news/view/5400

NVIDIA早前一直大力發展流動市場,推出一系列產品如處理器等,小米平板也是採用192 CUDA核心的流動處理器Tegra K1。但近日公司總裁黃仁勳接受海外傳媒時表示,認為流動市場的變化競爭太大,不敵MediaTek等廠商的價格戰,指公司將來的策略將會轉而主攻汽車市場及遊戲市場。雖然黃仁勳並未明言,但有分析認為此番言論等於宣布退出流動市場。

黃仁勳在訪問中指,主流的流動市場急速商品化,造成競爭,特別在價錢方面。他指,要在主流的流動市場中成功突圍而出,就需要打價格戰;但這並非NVIDIA的強項。他認同,推出Tegra 4i處理器把4G引進入門手機的計畫沒有成功實現。MediaTek等低成本供應商已為Qualcomm、Marvell 和Broadcom帶來壓力。他認為,主流的流動裝置並非NVIDIA的競爭領域,反而公司會專注於發展汽車及遊戲市場,並以效能表現、圖像運算和遊戲技術為先。他又舉例說明廠商有自己的定位,例如Intel支援微軟的Surface平板、Qualcomm雄霸手機;NVIDIA在流動市場的定位會轉為主攻遊戲裝置,以賺取更大利潤。
黃仁勳又稱,Android遊戲平台近年發展蓬勃,市場上愈來愈多Android遊戲裝置;大眾也開始注意到在Google Play Store上,遊戲佔下載榜首位。同時,汽車運算也逐步佔公司整體業務較重的位置。

至於NVIDIA會否全面退出手機和平板流動市場?黃仁勳在訪問中只表示,流動市場並非單單指手機;NVIDIA會轉而先專注開發遊戲裝置等非主流裝置,而及汽車運算業務,其後才發展手機及平板流動市場。到底玄機是甚麼?小米平板會否成為末代NVIDIA處理器流動產品?且看下回分解。

消息來源:CNET

唔係又係我下話........
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2014-6-17 22:41 發表
唔係又係我下話........
Gogogo NVIDIA

認真講番, Tegra 2 / 3本身都有番咁上下innovative, 但係time-to-market唔夠好
Tegra 4同K1更加得番Google同NVIDIA自己支持

icera 買返黎晒曬

引用:
原帖由 Puff 於 2014-6-17 22:49 發表
icera 買返黎晒曬
好可能賣番出去, 同埋都唔係好多錢

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-6-17 22:54 發表

好可能賣番出去, 同埋都唔係好多錢
睇個樣係咪唔會出 K1i

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014/6/17 22:45 發表
認真講番, Tegra 2 / 3本身都有番咁上下innovative, 但係time-to-market唔夠好
Tegra 4同K1更加得番Google同NVIDIA自己支持
佢拖得太耐......
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2014-6-17 22:57 發表
佢拖得太耐......
比AMD仲不如

又唔肯玩價格戰

雖然佢話唔洗 不過我依然睇好 64-bit K1...
畢竟算第一個除 apple 外係水魚八核狂潮推雙核嘅 vendor

都唔知水魚八核狂潮幾時先完

引用:
原帖由 Puff 於 2014-6-17 23:08 發表
雖然佢話唔洗 不過我依然睇好 64-bit K1...
畢竟算第一個除 apple 外係水魚八核狂潮推雙核嘅 vendor

都唔知水魚八核狂潮幾時先完
64-bit K1未有功耗, 唔知佢有幾competitive

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-6-17 23:09 發表

64-bit K1未有功耗, 唔知佢有幾competitive
好過無 睇住堆八核得啖笑 頂爛市最後有得你受
連 QCOM 都玩埋一份 無眼睇

引用:
原帖由 Puff 於 2014-6-17 23:10 發表

好過無 睇住堆八核得啖笑 頂爛市最後有得你受
佢地用舊A7, 唔同計法, 正如你唔會因為有8-core Jaguar, 就會話2-core Haswell以後無用一樣

Qualcomm唔知用A9定A15

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-6-17 23:11 發表

佢地用舊A7, 唔同計法, 正如你唔會因為有8-core Jaguar, 就會話2-core Haswell以後無用一樣

Qualcomm唔知用A9定A15
我從頭到尾都覺得四核八核晒 Gas 燒電呃水魚落搭咁大把