[業界消息] [FW - VRZone] AMD "Zen" Coming 2016 ?

[FW - VRZone] AMD "Zen" Coming 2016 ?

http://vr-zone.com/articles/amd- ... -skylake/87470.html

REALLY ?
8Core, DDR4 Native support,  w/95W TDP ...
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

VR-Zone 翻炒 WCCFTech 翻炒 Sweclocker
DDR4 實走唔甩,TDP 唔知但正正常常四核都 95W 就冇乜可能 (recall: planned CZ DT 45/65W),8C 有九成都只會喺膠水兩粒 APU
財源緊拙呀 cut budget, 要佢出粒 2-4P 齋 CPU 等 17/18 再講啦

只賣 server/ws 先? srsly? 膠水當 pilot platform (recall: Berlin) 我就信啦
九成喺 APU 行頭

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-23 02:32 發表
VR-Zone 翻炒 WCCFTech 翻炒 Sweclocker
DDR4 實走唔甩,TDP 唔知但正正常常四核都 95W 就冇乜可能 (recall: planned CZ DT 45/65W),8C 有九成都只會喺膠水兩粒 APU
財源緊拙呀 cut budget, 要佢出粒 2-4P 齋 CPU 等 17 ...
完全唔係果回事

Socket FM3頭2粒係Zen-based CPU (8C, with 4-6C?) 同Excavator-based APU (4C)
2者都係95W TDP (幾合理)

就係無時間先整CPU先, 因為連埋GPU一齊上14nm係幾困難既事

唔係呀, 又換SOCKET

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015/2/23 06:57 發表

完全唔係果回事

Socket FM3頭2粒係Zen-based CPU (8C, with 4-6C?) 同Excavator-based APU (4C)

就係無時間先整CPU先, 因為連埋GPU一齊上14nm係幾困難既事 ...
4Core APU 仲係95W  好熱

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-23 06:57 發表

完全唔係果回事

就係無時間先整CPU先, 因為連埋GPU一齊上14nm係幾困難既事 ...
你信 sweclocker
我信其他 source

無時間就真喺奇,大部分嘢 20nm 都跳埋,OpEx cut 呀 cut, GPU FinFet 前縮呀縮,全力谷救命符
佢地當 Zen 喺搵錢救命符,就算 PC 縮緊搵錢最快就九成依然喺 CPU 打得吓嘅 APU
依家 AMD server biz 得個殼,搞起佢搵 design win 都要一段長時間同最重要-要錢 而且版都無個
錢途未明嘅 K12 都無 Zen 咁重要. dense sv 有 intel 呀 cavium 呀 amcc 陪佢玩.
賣 tablet 望吓 nvidia 乜景況,embedded 叫玩得過吓但問題喺 design win cycle 長
當然最後真喺出 Zen CPU SOC 先 我只能講句恭喜發財樂見其成,但佢地已經有件 K12 CPU SOC 排緊隊
要落注都唔會咁落掛

我個路邊社版本喺 4C Zen APU. Q2 tape-out, computex 16 上市. 另外有 MCM 版 (8C), 可能喺齋 server SKU.
GPU 繼續 8CU 咁上下,搭 DDR4 3200 夠晒,更何況 Kaveri Refresh 都未摸到 1GHz GPU clk

食花生等 5月 analyst day

P.S. 16Q3 XV APU 28nm 同 "95W" 搭埋 一啲都唔合理囉 你話當 Sempron/Athlon 5350 35/45W 咁賣做 essential pc 散貨就話啫

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-23 17:22 發表

你信 sweclocker
我信其他 source

無時間就真喺奇,大部分嘢 20nm 都跳埋,OpEx cut 呀 cut, GPU FinFet 前縮呀縮,全力谷救命符
佢地當 Zen 喺搵錢救命符,就算 PC 縮緊搵錢最快就九成依然喺 CPU 打得吓嘅 APU
...
28nm擺到明散貨, AMD亦都重點係server

基本上server market咁高利潤既market係Intel / AMD / NVIDIA的目標, 賣1粒等於你desktop賣10粒

Zen APU都係一樣睇CPU, 講真講GPU power, 呢幾代Intel連車尾燈都見唔到, AMD CPU market share咪一樣縮緊,
CPU power最強就贏

回覆 6# Puff 的帖子

咩叫design win cycle

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-23 23:56 發表
基本上server market咁高利潤既market係Intel / AMD / NVIDIA的目標, 賣1粒等於你desktop賣10粒

Zen APU都係一樣睇CPU, 講真講GPU power, 呢幾代Intel連車尾燈都見唔到, AMD CPU market share咪一樣縮緊,
CPU power ...
長期嚟講當然無錯 但你要賣都要時間、錢同版
prototype 都無個得 simulation 邊個會放手跳船,慳慳地 seattle 點解要出都九成喺咁解
再講呢幾年嚟 cut 淨 APU 都唔留 CPU project...

至於 GPU power 老實講唔太在意 重點只喺我覺得 16 first launch 最大機會喺 APU
遲幾個 quarter (~4) 再出堅料 CPU SOC
或者換句話講,4C 賣 PC/WS 快速撈金,MCM 8C Server 試水溫做版

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2015-2-24 01:41 發表
咩叫design win cycle
搞完一場大龍鳳先出到
PC 週期短好多 多樣版機

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-24 15:27 發表

長期嚟講當然無錯 但你要賣都要時間、錢同版
prototype 都無個得 simulation 邊個會放手跳船
CPU design來講, 而家接近finalize, 最多係clock speed低d同功耗高d,
IPC唔會再大變, 所以呢1-2個quarter AMD自己就知道有無得打
引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-24 15:27 發表

至於 GPU power 老實講唔太在意 重點只喺我覺得 16 first launch 最大機會喺 APU
遲幾個 quarter (~4) 再出堅料 CPU SOC
或者換句話講,4C 賣 PC/WS 快速撈金,MCM 8C Server 試水溫
真係賺錢唔會先出APU

https://www.linkedin.com/in/amitpapte

Ring bus?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-2-24 22:44 發表

CPU design來講, 而家接近finalize, 最多係clock speed低d同功耗高d,
IPC唔會再大變, 所以呢1-2個quarter AMD自己就知道有無得打

真係賺錢唔會先出APU
我夠知

但比你 tape out 埋但無客做白老鼠咁你賺到啲乜
依家喺從廢墟重建喎

再講堆 high margin E3 I7 咪又喺 "APU"

引用:
原帖由 Puff 於 2015-2-25 19:47 發表

我夠知

但比你 tape out 埋但無客做白老鼠咁你賺到啲乜
依家喺從廢墟重建喎

再講堆 high margin E3 I7 咪又喺 "APU"
出到先講啦,intel delay 等埋佢都唔掂