[硬件] [出到先算] AMD 16C APU

[出到先算] AMD 16C APU

FudZilla alert
http://www.fudzilla.com/news/processors/37494-amd-x86-16-core-zen-apu-detailed

CPU die + GPU die + 2x HBM on silicon interposer
真定假呀
512KB L2 per core
8MB L3/4core

唔似大core

除非AMD玩縮Jaguar或者另外仲有1 team攪細core

出左實物先算

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-4-11 06:51 發表
唔似大core

除非AMD玩縮Jaguar或者另外仲有1 team攪細core
200-300W TDP

5月7日 1.00am 就真相大白

引用:
原帖由 Puff 於 2015/4/11 18:36 發表

200W TDP 咁大食都好意思拿出黎.....
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2015-4-12 01:26 發表

無計啦, 鬼叫你買咩

引用:

300W Fiji (>250W GPU) 塞落 16/14nm APU 搭粒似樣嘅 U 200W 都唔洗嘅話 AMD 晨早世界第一啦

引用:
原帖由 Puff 於 2015-4-11 18:36 發表

die size大同良率低, 效能再高都無用

引用:

你永久食煙同用老黃d野, AMD就會翻生

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-4-12 14:20 發表

die size大同良率低, 效能再高都無用
即是 2.5d/3d ic 想打破嘅限制之一
至少呢條傳聞入面喺講緊 cpu 同 gpu 分開兩粒用增強版膠水
假設喺真粒 CPU 多數都喺 on interposer. 用 hbm 2.5d tsv 已經走唔甩

引用:
原帖由 Puff 於 2015-4-12 15:05 發表

即是 2.5d/3d ic 想打破嘅限制之一
至少呢條傳聞入面喺講緊 cpu 同 gpu 分開兩粒用增強版膠水
假設喺真粒 CPU 多數都喺 on interposer. 用 hbm 2.5d tsv 已經走唔甩
...
呢類chip唔駛諗HBM, 散唔到熱

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-4-12 15:14 發表

呢類chip唔駛諗HBM, 散唔到熱
按你咁講 KNL 呀 pascal 呀 Fiji 呀全部都摺得埋
全部 processor tdp ~200W 走唔甩

引用:
原帖由 Puff 於 2015-4-12 15:16 發表

按你咁講 KNL 呀 pascal 呀 Fiji 呀全部都摺得埋
全部 processor tdp ~200W 走唔甩
HBM唔係用落CPU / GPU度問題唔大, memory HBM係絕對可行的

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-4-12 15:18 發表

HBM唔係用落CPU / GPU度問題唔大, memory HBM係絕對可行的
家下 HBM 就喺 on-package 2.5D 喎
唔喺 3D 直接疊

你要 off-chip 就唔會用 HBM

引用:
原帖由 Puff 於 2015-4-12 15:20 發表

家下 HBM 就喺 on-package 2.5D 喎
唔喺 3D 直接疊

你要 off-chip 就唔會用 HBM
就睇下點

如果你真係有睇過Hynix對HBM的介紹, 你就會明