[硬件] 利害!!!

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 10:48 發表

Thunderbolt2 will have improvement...
問題唔係bandwidth...耗電、發熱、license fee呢三樣intel真係要諗諗...

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 10:51 發表

我已經對tower PC失去晒興趣
太浪費空間
+1
轉左用mac mini慳好x多位

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 10:51 發表

我已經對tower PC失去晒興趣
太浪費空間
但你搞果堆野仲浪費空間wor, 放都放半張枱

引用:
原帖由 fish! 於 2013-8-8 10:53 發表

但你搞果堆野仲浪費空間wor, 放都放半張枱
未商業化者

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-8-8 10:51 發表

問題唔係bandwidth...耗電、發熱、license fee呢三樣intel真係要諗諗...
Intel 似乎好多時因為商業利益原因唔approve/kill左好多TB devices tim

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 10:54 發表

Intel 似乎好多時因為商業利益原因唔approve/kill左好多TB devices tim
其實最大問題係個license太貴,一條Thunderbolt cable都要2xx,唔好去搶

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-8-8 10:54 發表

未商業化者
不過講真
好多大媽灑一定唔會想比舊咁既product commercialize到
成個gaming industry都會有impact

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-8-8 10:54 發表

未商業化者
有時咁講, 你要processing power, 就係咁大舊,
VGA 卡已經商業化左, 就係呢個size
一係好似上面講, 唔要VGA 行mac mini, 即刻細曬

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 10:36 發表

舊外置拎出街做咩
部MBA拎得出街咪得囉
佢咁樣做係令一部device有便攜性又有擴充既可能性
同PC係2回事

而且佢咁做亦可以用到thunderbolt既所有bandwidth

利伸: 剛剛買左MBA ...
問題係又唔係官方擴充, 一樣要將佢裝WINDOW先可以咁玩
成本又未必平得過屋企砌多部PC, 咁點解咁花錢去攪呢D野

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 10:36 發表

舊外置拎出街做咩
部MBA拎得出街咪得囉
佢咁樣做係令一部device有便攜性又有擴充既可能性
同PC係2回事

而且佢咁做亦可以用到thunderbolt既所有bandwidth

利伸: 剛剛買左MBA ...
係喎, 你唔係要Retina咩, 做咩買MBA
MBP咪幾好, 靚爆

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-8-8 10:57 發表

其實最大問題係個license太貴,一條Thunderbolt cable都要2xx,唔好去搶
Licensing fee咪又係intel收
個利害關係好明顯
Intel根本唔想比thunderbolt 起飛

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-8-8 11:01 發表

係喎, 你唔係要Retina咩, 做咩買MBA
MBP咪幾好, 靚爆
Retina未必比MBA好用...尤其唔係用來做graphics work的話
Battery life 都差一節

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 11:13 發表

Retina未必比MBA好用...尤其唔係用來做graphics work的話
Battery life 都差一節
Battery life 對比普通電腦黎講已經好滿意了

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-8-8 10:59 發表

問題係又唔係官方擴充, 一樣要將佢裝WINDOW先可以咁玩
成本又未必平得過屋企砌多部PC, 咁點解咁花錢去攪呢D野
個人覺得原因係3個字 - 靈活性

正如點解現時d人在手機打機多過PC/console 上, 又或者手機影相多過拎部大機
明明係後者個quality好d

其實好多其他市場都有呢個trend
Eg 點解M5/panarama呢d唔湯唔水既車會大賣?

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 11:35 發表

個人覺得原因係3個字 - 靈活性

正如點解現時d人在手機打機多過PC/console 上, 又或者手機影相多過拎部大機
明明係後者個quality好d

其實好多其他市場都有呢個trend
Eg 點解M5/panarama呢d唔湯唔水既車會大賣? ...
我明白呢個觀點
正如我叫人買平板, 唔可以單單睇spec黎講
軟件支持唔好, 硬件天下無敵都無用
正如你個例子, MAC機改裝window 再外置GPU
個人覺得呢樣野係好睇唔好洗
除非係APPLE OS自家官裝出品, 就另計
反而SONY Z系列, 我就睇好佢呢個設計
可惜已經停左產