[硬件] 利害!!!

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-8-8 15:51 發表

咁我所以咪話, 要有大家預期效果既外置tower, 價錢要去到幾貴先
但係有唔少人願意用錢去買呢個所謂既靈活性/便攜性亦都係真架喎

在公司角度, 你制造到價值而又有人願意"pay for your value"
呢個就係market...

我最近先知B&W有隻叫 MM-1既speaker...其實係整得靚d既computer speaker, 成$4,000
但係鬼咁多人話好又話值得買

你諗下$4,000都可以買到好多唔錯既2.1甚至5.1
點解會咁多人肯咁onQQ科水?
我都唔明...不過只能講市場就係咁

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-8-8 15:47 發表

我覺size有OK播
佢預埋位比最大果堆VGA card先搞到老蓮咁大個箱o者

引用:
原帖由 fish! 於 2013-8-8 15:53 發表
我唔介意一部pad或手提, 可以做曬所有野
但我介意要加多舊野左住曬, 又唔係快過而家個solution, 仲要貴
每個人既 "所有野" 都唔一樣喎, 大佬
咁所以好多情形 "加多舊野" 係無可避免

你想你架車平時好似係拉利咁好劈, 但係 "間唔中" 想用黎一家人road trip
都要加部 Caravan啦

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 16:06 發表

但係有唔少人願意用錢去買呢個所謂既靈活性/便攜性亦都係真架喎

在公司角度, 你制造到價值而又有人願意"pay for your value"

我最近先知B&W有隻叫 MM-1既speaker...其實係整得靚d既computer sp ...
呢樣係真, 有人舍得花錢去放係呢D產品到
不過唔怕直接講, 唔會係一班鐘意打"PC 遊戲"既人到囉, 起碼一定唔會佔過半數
你見用PC追效能去打機既人, 佢地會將效能放係首要, 鐘意將錢燒係效能上面, 而靈活性/便攜性一定唔係首位囉
你講個隻喇叭, 我都有望過, 因為有FRD真係想買
講真都算真係值呢個價, 算係聲同外觀取得平衡既產品
你話4000蚊可以投放個D 5.1, 會好聲得去邊

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 16:07 發表

佢預埋位比最大果堆VGA card先搞到老蓮咁大個箱o者
雙槽display card加隻牛之後,  size算OK la

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-8-8 16:15 發表

雙槽display card加隻牛之後,  size算OK la
我就係質疑係咪可以隨便加, 甚至只要未轉制式, 舊野都可以用十年任加任換

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-8-8 16:17 發表

我就係質疑係咪可以隨便加, 甚至只要未轉制式, 舊野都可以用十年任加任換
冇所謂啦
跟住部macbook 用到兩三年算啦
鬼知三年後又轉乜鬼插頭咩, 話唔埋到時可能又好似firewire咁插頭都比人塗汰埋

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-8-8 16:22 發表

冇所謂啦
跟住部macbook 用到兩三年算啦
鬼知三年後又轉乜鬼插頭咩, 話唔埋到時可能又好似firewire咁插頭都比人塗汰埋
如果連換卡都做唔到既話, 鐘意打機既人, 部機用唔用到二年都成問題

引用:
原帖由 cainester 於 2013/8/8 15:13 發表

Poor sister dom
Last  Informal Techday I brought my Thinkpad Edge and play game on battery
When QC's Thinkpad X300 cant

Its one of the reason I like APU and notebook with decent graphic
Gaming @ mobile

But now new gen. intel Onboard can play lu

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-8-8 16:15 發表

呢樣係真, 有人舍得花錢去放係呢D產品到
不過唔怕直接講, 唔會係一班鐘意打"PC 遊戲"既人到囉, 起碼一定唔會佔過半數
你見用PC追效能去打機既人, 佢地會將效能放係首要, 鐘意將錢燒係效能上面, 而靈活性/便攜 ...
所以我都係繼續2.0

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 16:06 發表

我最近先知B&W有隻叫 MM-1既speaker...其實係整得靚d既computer sp ...
聽歌CAS MARKET MA.....

你整對2.1 啪啪聲聽條毛

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2013-8-8 16:32 發表

聽歌CAS MARKET MA.....

你整對2.1 啪啪聲聽條毛
但係講開又講
$4,000不如買對CMS40..正好多wor

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 16:31 發表

所以我都係繼續2.0
聽歌既話真係2.0舒服過2.1 4.1 5.1 好多
多過bass 唔識tune會過哂火, 聽到好辛苦

引用:
原帖由 sunyung 於 2013-8-8 16:42 發表

聽歌既話真係2.0舒服過2.1 4.1 5.1 好多
多過bass 唔識tune會過哂火, 聽到好辛苦
我個妹之前用緊JBL creature用用下都立左我對klipsch 2.0
搞到我要再買過

引用:
原帖由 cainester 於 2013-8-8 17:01 發表

我個妹之前用緊JBL creature用用下都立左我對klipsch 2.0
搞到我要再買過
咁你打算買咩