[業界消息] Qualcomm串勁聯發MTK

引用:
原帖由 XT 於 2013-8-31 10:09 發表

1U 喎講緊
yes

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-8-31 10:10 發表

yes
我唔係講緊剩係插一隻行緊一部好普通既 ser
呢啲是鬼但一部機都得 , 通常行 2U 或以上

指玩緊密集式串聯並行 ... 一座插24~48隻

引用:
原帖由 XT 於 31/8/2013 08:52 發表

sun java
So isn't it Android task scheduling problem?

引用:
原帖由 XT 於 2013-8-31 10:11 發表

玩 blade server
btw SW 佬會同你重新寫過咩

引用:
原帖由 XT 於 2013-8-31 10:11 發表

blade一定用x86

ARM未有咁既scaling

引用:
原帖由 lctang 於 2013-8-31 10:18 發表

玩 blade server
btw SW 佬會同你重新寫過咩
source compile

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-8-31 10:23 發表

blade一定用x86

ARM未有咁既scaling
今日仲係
arm a57 出o左就唔係咁講

引用:
原帖由 XT 於 2013-8-31 10:40 發表

今日仲係
arm a57 出o左就唔係咁講
not performance issue alone

inter-core tech,ARM sucks.

That why Intel partners Cray and AMD buys SeaMicro.

ARM does not scale well beyond 8-cores.
If you do high density computing, ARM does not stand a chance against x86.

引用:
原帖由 XT 於 2013/8/31 09:25 發表

就算拎佢1M vs 1C 都係食塵

順帶一提 , Qualcomm 串緊 MTK A7 Octa-Core 果粒U
1M only max at 1.5core peformance (optimized)

高通比聯發科狂迫...
唔理八核有冇用...至少已經有個勢
再加上低階巿場比佢食左唔少
以中字派為手都狂搶

引用:
原帖由 XT 於 2013/8/31 00:59 發表

你都唔明 ...
而家簡單啲講樣野係, 有八個task, 大家都係需要相同時間完成, 唔計個system等等其他因素, 全部排除
4C8T 既因為IPC高, 用八秒完成首晒八個
4M8T 呢? 當佢有 8C , 咁 scheduler 分 task 落每個  ...
所以點解 Faildozer 唔惦 就係因為根本唔合主流要求
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 阿峰 於 2013/8/31 15:45 發表
高通比聯發科狂迫...
唔理八核有冇用...至少已經有個勢
再加上低階巿場比佢食左唔少
以中字派為手都狂搶
又唔見 AMD sell Faildozer 8 核會好賣d
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

Qualcomm一樣有CortexA5超慢四核..
我部返工用平板就係,所謂1.2GHz四核心,安兔兔只有7059分.

引用:
原帖由 dom 於 2013-8-31 21:47 發表

又唔見 AMD sell Faildozer 8 核會好賣d
因為無乜OEM廠出