[硬件] nForce 真係快好多.....唉

nForce 真係快好多.....唉

安 Windows ,開apps 反應
都快過 SB710 / SB850 ....唉
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

一試翻 nForce
又覺得 SB850 / SB710 很垃圾
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2011-3-25 14:16 發表
一試翻 nForce
又覺得 SB850 / SB710 很垃圾
changed from ICH7 to SB710 for my main office PC

點垃圾法?

用過ICH9R,HM55,SB710.
全部OK,感覺不到有啥大分別

反而用過nF4-SLI同nF4 Intel
完全唔多掂.一到夏天就成日過熱,就算有7000rpm NB FAN都係咁
一過熱又唔穩定.
反觀AMD/INTEL個D,至少普通個D HS 就搞定.

引用:
原帖由 dellasus 於 2011/3/25 16:46 發表
點垃圾法?

完全唔多掂.一到夏天就成日過熱,就算有7000rpm NB FAN都係咁
一過熱又唔穩定.
反觀AMD/INTEL個D,至少普通個D HS 就搞定. ...
開多幾個 windows 抄野就反應遲頓
用 Intel / nForce 唔會的
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2011-3-25 17:21 發表

開多幾個 windows 抄野就反應遲頓
用 Intel / nForce 唔會的
無試過wo.SB710開4 個windows copy 約70GB檔案.邊上網OK.
再睇下高清片,捲時間軸要等下

係ICH9R 都一樣

下次試下HM55

我呢部機都係 nForce chipset,但窒到……
:)

試過系785G裝Win7,抄files 明顯慢過我塊8200

引用:
原帖由 dellasus 於 2011/3/25 17:28 發表

無試過wo.SB710開4 個windows copy 約70GB檔案.邊上網OK.
再睇下高清片,捲時間軸要等下

係ICH9R 都一樣

下次試下HM55
安 Windows 7 @ AHCI Mode
nForce 我用 20 分鐘唔駛
SB710 / SB850 要25 分鐘以上
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 hamu278 於 2011/3/25 18:17 發表
我呢部機都係 nForce chipset,但窒到……
我用咁耐未試過 nForce 疾喎
天然系長髮眼鏡娘 最高

J&W 6150SE ITX明顯慢過Zotac 6100 ITX

之前有部hp廠機,塊板用ATI IXP450南橋,感覺反應遲鈍,最近換塊ICH 7南橋板落去,爽左好多。
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 dellasus 於 2011-3-25 16:46 發表
點垃圾法?

一過熱又唔穩定.
反觀AMD/INTEL個D,至少普通個D HS 就搞定. ...
Pre-SB850的AMD SB唔夠nForce鬥的

早前平平地入左塊NVIDIA Geforce 7025/nForce 630a,感覺良好,開app或開檔案總管,反應唔覺有延遲。
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 dom 於 2011-3-25 18:28 發表

安 Windows 7 @ AHCI Mode
nForce 我用 20 分鐘唔駛
SB710 / SB850 要25 分鐘以上
咁唔怪得我分唔到XDDD
因為一年裝得1,兩次....