[業界消息] Intel’s Haswell Could Be Last Interchangeable Desktop Microprocessors - Report

引用:
原帖由 Puff 於 2012-11-24 16:17 發表
至於趕絕 DIY,我諗基本上 Intel 依家得閒換下 Socket,基本上已經同直接用 BGA 無分別。
celeron 升i7都可以升下級呀

引用:
原帖由 tat0801 於 2012/11/24 16:22 發表
問題係而家D MB 仲可以因自己需要而pickup...

MB 都連CPU賣...
MB 廠商點死..
你見到d E-350 / Atom w/MB 咁賣其實就係未來既方向
SoC 既話 應該好少會再出大板了

手機就有批人追大mon
DIY 一樣有批 DIYer 追大 case , 但係呢條路已經係末路
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 Puff 於 2012-11-24 16:16 發表

我覺得已經唔係幾多蚊既問題,兩個層次黎。同 A10-4655M 同 i7 3700K 比無分別。
ARM四核就話用落電話到遮,Notebook或平板就可能唔止四核啦.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 dom 於 2012-11-24 16:57 發表

你見到d E-350 / Atom w/MB 咁賣其實就係未來既方向
SoC 既話 應該好少會再出大板了

手機就有批人追大mon
DIY 一樣有批 DIYer 追大 case , 但係呢條路已經係末路 ...

引用:
原帖由 Henry 於 2012-11-24 17:02 發表

ARM四核就話用落電話到遮,Notebook或平板就可能唔止四核啦.
暫時多過4-thread不切實際...

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-11-24 17:13 發表

暫時多過4-thread不切實際...
平板未必要,但Notebook要做Encoding之類既話......

引用:
原帖由 Henry 於 2012-11-24 19:48 發表

平板未必要,但Notebook要做Encoding之類既話......
Let's go heterogeneous... in the future.

引用:
原帖由 Henry 於 2012-11-24 17:02 發表
老實,唔覺,升級成本、電子垃圾等問題呢?啲底板廠一定嘈
不過SoC的話,底板廠如果唔連u賣又難,唯有睇Hi-End點玩