[智能電話] 諾基亞向Android說不

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2013-1-12 22:48 發表

MTK 4C一定唔lag?
我就知S4 2C就唔lag啦
A7 quad ok la

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2013-1-12 22:48 發表

MTK 4C一定唔lag?
我就知S4 2C就唔lag啦
我就想講S4 2C都屈MTK 4C.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 ccw 於 2013-1-12 21:08 發表

1. 相對上係新,但兩年來WP進步的步伐緩慢,對(僅有的)顧客的反饋亦未見有十足回應,盡失民心;
而家除左iOS外已有Android,大眾要出機由平到貴有足夠選擇,
WP幾乎無可能有當年Android追iOS的發展速度。

2. 個價唔係特別貴,但如果佢想用620去加速擴大用戶群,必需更加進取;而家罵多過讚,尤如叫人貼錢試用。
1. 依樣真係唔抵幫, WP7.5 機竟然上唔到WP8
而WP7.5 係開唔到WP8 的apps
對一個新OS 絕對不是好事
我覺得市場上越多競爭, 對消費者, 廠商係好事

2. 當 andorid 仍然係1.5/1.6 的年代
對住iphone 咪又係罵多過讚

我唔係幫WP, 只係MS 的鬥長命&燒銀紙的策略
的確殺退咗好多競爭者

引用:
原帖由 ivan15 於 14-1-2013 09:28 AM 發表

我唔係幫WP, 只係MS 的鬥長命&燒銀紙的策略
的確殺退咗好多競爭者
其實...........佢都唔使點搞手機啦,
佢收專利費仲多過佢賣機賺既錢。

引用:
原帖由 lorym 於 2013-1-14 09:33 發表

其實...........佢都唔使點搞手機啦,
佢收專利費仲多過佢賣機賺既錢。
咁...mobile platform 的市佔率只會提升
桌面機只會一路減少
要開拓新平台市場, 亦合情合理

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-14 09:28 發表

1. 依樣真係唔抵幫, WP7.5 機竟然上唔到WP8
而WP7.5 係開唔到WP8 的apps
對一個新OS 絕對不是好事
我覺得市場上越多競爭, 對消費者, 廠商係好事

2. 當 andorid 仍然係1.5/1.6 的年代
對住iphone 咪又係罵 ...
pt 2 我想強調的係,而家好難同當年一樣,再搵人同WP捱……

引用:
原帖由 ccw 於 2013-1-14 10:50 發表

pt 2 我想強調的係,而家好難同當年一樣,再搵人同WP捱……
Google又係咪真係一個咁可靠的伙伴呢?
而家所有ANDORID廠商都將所有蛋子放在一個籃入面, 又係咪好呢?

當然, WP 高昂的lincense fee 又係另一問題

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-14 11:49 發表

而家所有ANDORID廠商都將所有蛋子放在一個籃入面, 又係咪好呢?

WP 好難吸引普通個體 Developer 去用
單係上架成本都貴過 Google ... 接近同 Apple 睇齊 , 好貴

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-14 11:49 發表

廠商一回事,用家取態先係重點。
佢竟然夠膽Lumia 620零宣傳,
睇怕M$/Nokia連自己最缺係乜都未醒覺。

引用:
原帖由 ccw 於 2013-1-14 13:14 發表

廠商一回事,用家取態先係重點。
佢竟然夠膽Lumia 620零宣傳,
睇怕M$/Nokia連自己最缺係乜都未醒覺。
所以我都唔明MS 攪咩
以佢的財力&牙力
應該可以一早聯絡晒所有developer
要什麼apps, games
當WP8 一推出的時候, 就要一大堆野跟出來
咁先有力同iOS & ANDORID 競爭
推出咗先慢慢攪, 真係..

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-14 14:05 發表

所以我都唔明MS 攪咩
以佢的財力&牙力
推出咗先慢慢攪, 真係.. :une ...
最慘係連WhatsApp都寫唔好………唔通你叫人買左當feature phone用住先?

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-14 14:05 發表

所以我都唔明MS 攪咩
以佢的財力&牙力
推出咗先慢慢攪, 真係.. :une ...
係 developer 見到佢套sdk唔開胃...