[業界消息] Intel Haswell and Iris Pro Review

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-6-3 19:29 發表

2. AMD
Kaveri已經無得改 (幾乎到production stage), 最多可以改既係turbo特性,
所以Kaveri同Trinity一樣會有turbo bug絕不出奇, 下代將會逼AMD轉用TSMC以推更多transitor的APU.
在i3 / i5 with GT3未出之前, AMD未有大威脅住既.
我諗最大問題其實係 power budget... 用 TSMC/GF 係效能方面上唔太相關。至於所謂 turbo bug... 我記得後來已經出左澄清。
GT3e 只限 47W SKUs,AMD 可以唔 Q 理佢繼續 35W 風流快活去... 當然無左頂皇冠就比較失色 D,可以贏得返/catch up 到就最好。
所以最終都係快快手上 hybrid 16/14nm 啦。die size 大 D,不過至少唔洗輸得咁慘嘛。

Kaveri 嘛,係無得改既。但就算改得切,佢又改得幾多呢?而且話唔定要改既野晨早改晒,比如話 GDDR5(M) support...。
唯有望 binning 搞得好 D。如果質量唔太差,仲可以考慮搞下 45W LV 版。或者 turbo mode (35W -> 55W) 之類。

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-6-3 19:29 發表

Intel今次動用咁大die size去處理iGPU
transistor count幾乎係一粒Pitcairn (HD7850 / HD7870)
http://www.anandtech.com/show/69 ... e-i74950hq-tested/4
顯示出佢係有決 ...
Haswell出左之後NV就只能夠賣GTX既卡.(760/765/770/780)
730/735/740果堆賣埋IVB呢水就可以退休.

Haswell最多只系同肥龍/推土機差唔多大.
肥龍/推土機賣到4770K個價AMD已經賺到笑.
好可惜而家係Haswell = 肥龍/推土機+APU.
ロストックで風を攫うや思い出す

回復 15# qcmadness 的帖子

i3/i5 w/ GT3,我想個個造Ultrabook既都會流曬口水,供求一定大.
Intel點會唔打鐵趁熱.
見過HP用i5 3317U+7670......我想Haswell一出會用返GT3就算.

引用:
原帖由 Puff 於 2013-6-3 14:42 發表
http://techreport.com/review/248 ... cessors-reviewed/13
可以 expect 下 Kaveri LuxMark 會比 Trinity 快最少 1.5-3x

引用:
原帖由 Henry 於 2013-6-4 04:46 發表

i3/i5 w/ GT3,我想個個造Ultrabook既都會流曬口水,供求一定大.
Intel點會唔打鐵趁熱.
見過HP用i5 3317U+7670......我想Haswell一出會用返GT3就算.
GT3e 賣得好 Q 貴,而且 HD 5200 果種 performance 得 47W 果堆有。Ultrabook 果堆係 GT3,無 eDRAM.

引用:
原帖由 Puff 於 2013-6-4 04:57 發表

GT3e 賣得好 Q 貴,而且 HD 5200 果種 performance 得 47W 果堆有。Ultrabook 果堆係 GT3,無 eDRAM.
同以前3630QM果堆一樣價已經好夠殺......(3630QM係45W)
Ultrabook配GT3(non-e)都已經快過4000一倍有多,不過你唔係真係拎Ultrabook打機下話?

唔記得35W堆四核有無得玩eDRAM.

引用:
原帖由 Henry 於 2013-6-4 05:15 發表

同以前3630QM果堆一樣價已經好夠殺......(3630QM係45W)
Ultrabook配GT3(non-e)都已經快過4000一倍有多,不過你唔係真係拎Ultrabook打機下話?

唔記得35W堆四核有無得玩eDRAM. ...
拎緊X230打LOL

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2013-6-4 11:42 發表

拎緊X230打LOL
唔係BF4啊嘛.

引用:
原帖由 Henry 於 2013-6-5 01:00 發表

唔係BF4啊嘛.
其實真係差唔多得