[業界消息] Carrizo

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 23:29 發表

ARM... 我覺得AMD唔會太落力
x86反而我覺得所謂的"1個core"係有得玩野的
只不過覺得兩粒真係無乜需要
HSW已經証明一粒可以打到幾多個segment 然後再向下打都係ARM地頭

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 23:35 發表

只不過覺得兩粒真係無乜需要
HSW已經証明一粒可以打到幾多個segment 然後再向下打都係ARM地頭
個人覺得AMD唔係咁信ARM, server side要行hybrid
mobile side個問題唔單止係個power consumption度

當然Jaguar其實仲有唔小空間降低功耗, 不過AMD無做

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 23:37 發表

個人覺得AMD唔係咁信ARM, server side要行hybrid
mobile side個問題唔單止係個power consumption度

當然Jaguar其實仲有唔小空間降低功耗, 不過AMD無做
server side 主流根本就係 x86 獨市 係高端大大部先叫有其他特別選擇
ARMv8 server 依家目標只係做 OSS cloud web tier/big data cluster
發夢話 AMD 搞 ARM 都係為做呢範 我估大概係想做埋 NFV/networking 同嵌入(連手持)掛

mobile 呢? 基本上可以叫 ARM 獨市, Intel 打極都唔入流...
當然 sofia/airmont 可能會改變下現狀 但多數係點心照

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 23:43 發表

server side 主流根本就係 x86 獨市 係高端大大部先叫有其他特別選擇
ARMv8 server 依家目標只係做 OSS cloud web tier/big data cluster
發夢話 AMD 搞 ARM 都係為做呢範 我估大概係想做埋 NFV/networking 同嵌入( ...
Intel從來都唔係輸效能, 係輸價格, 呢點反而AMD唔會想入呢個market

Data cluster用x86仲有d優勢

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 23:51 發表

Intel從來都唔係輸效能, 係輸價格, 呢點反而AMD唔會想入呢個market
依家有hybrid node難講 至少功耗上無咁輸蝕掛 係規模無得鬥咁解

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-17 00:15 發表

依家有hybrid node難講 至少功耗上無咁輸蝕掛 係規模無得鬥咁解
一樣會輸, 主要係肯唔肯俾心機

重新諗過一輪 shared cache
hitrate/latency balance 唔係根本原因 (512KB + prefetching 已經夠玩晒啦)
大部份 PC app 都係 latency 行先 再講獨立 L2 = 有 per-core power gating 你玩...

反而似係 cache coherency/power 比較多
依家除左 console SOC 外所有大貓 chip 都等同有個 shared LLC... 於是除左 I/O request 外可以唔洗 probing 直踩 DRAM

繼續坐 Shared 1MB 望獨立 512KB L2

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-17 19:33 發表
重新諗過一輪 shared cache
hitrate/latency balance 唔係根本原因 (512KB + prefetching 已經夠玩晒啦)
大部份 PC app 都係 latency 行先 再講獨立 L2 = 有 per-core power gating 你玩...

反而似係 cache coheren ...
信我啦, 唔會有獨立llc

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-17 19:38 發表

信我啦, 唔會有獨立llc

我係估獨立 L2 + optional L3 + optional CG directory

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-17 19:45 發表

我係估獨立 L2 + optional L3 + optional directory
APU呀, 你估server CPU咩

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-17 19:46 發表

APU呀, 你估server CPU咩
重點是 optional. 低階 APU 咪唔帶 L3/Dir,齋兩粒 core 然後繼續 probing 到天荒地老。另外仲有 new GPU cache hierarchy + region-level coherence protocol

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-17 19:47 發表

重點是 optional. APU 咪唔帶 L3/Dir. 另外仲有 new GPU cache hierarchy + region-level coherence protocol
算把啦

industrial trend用shared cache, 自然唔係無原因的, 除非AMD傻左啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-17 19:48 發表

算把啦

industrial trend用shared cache, 自然唔係無原因的, 除非AMD傻左啦

咁你將獨立 L2 換做 Shared L2 per 2 core

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-17 19:49 發表

咁你將獨立 L2 換做 Shared L2 per 2 core
都未必tim呀

當然後年出自有分曉

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-17 19:49 發表

都未必tim呀

當然後年出自有分曉
Seattle 聽講係 Shared 1MB per 2 core. L3 唔洗講
至於 exclusive L3 同 region level directory 成數唔少
AMD 自家 APU simulator 已經係咁既架構 呢幾年出唔少 paper
最重要係可以擴展去支援更高層次的 GPU cache coherency (依家只係 write-thru)