[硬件] X99 + 5820K vs Z170 + 6700K

X99 + 5820K vs Z170 + 6700K

打算用5年以上
只會有一張display card
應該點揀好

引用:
原帖由 siupy 於 2015-8-9 22:12 發表
打算用5年以上只會有一張display card
應該點揀好
X99 la
香港已經完了!
http://www.no3b.net

以而家的倩況, 用唔用到5年不在於CPU power

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-8-9 22:38 發表
以而家的倩況, 用唔用到5年不在於CPU power
溫度先係最大問題
依家1055T 95W已經熱到好誇張
放電腦個位散熱唔好
如果5820K 成140W 不敢想像
(係咪非全速狀態可以自動降溫?
太耐無砌過機無乜知識 )

引用:
原帖由 siupy 於 2015-8-9 22:58 發表

溫度先係最大問題
依家1055T 95W已經熱到好誇張
放電腦個位散熱唔好
如果5820K 成140W 不敢想像
(係咪非全速狀態可以自動降溫?
太耐無砌過機無乜知識 ) ...
唔係熱量, 而係週邊, 好似5年前邊有咁多USB 3 (而家USB 3.1), SATA-3 (而家係SATA-Express / M2 / PCI-E SSD等等), HDMI / DP問題

引用:
原帖由 qcmadness 於 2015-8-9 23:00 發表

唔係熱量, 而係週邊, 好似5年前邊有咁多USB 3 (而家USB 3.1), SATA-3 (而家係SATA-Express / M2 / PCI-E SSD等等), HDMI / DP問題
老人家智慧
多功能即係多一樣野壞
不過5820k 係咪真係熱過6700k 好多??

引用:
原帖由 siupy 於 2015-8-9 23:34 發表

老人家智慧
多功能即係多一樣野壞
不過5820k 係咪真係熱過6700k 好多??
熱過就梗架啦