[相機攝影] 有冇索尼用家? 唔識選鏡....

APS-C standard zoom 要質素高又抵玩,
原本細蔡係不二之選,但樓主堅持要SSM 鏡玩拍片的話,
只可能考慮副廠鏡了…………

P.S.
唔係SSM鏡一樣拍到片,不過會收埋摩打聲而已。

引用:
原帖由 fo2live 於 2010-10-11 13:53 發表

70400G .... 成皮野
1680 本來諗住買, 但佢冇SSM....

都係諗下D窮人之寶算....
may be 75-300, 85 F2.8, 35 F1.8
靠A55 ISO頂住
35 F1.4
24-70 F2.8
16-35 F2.8

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-10-11 14:21 發表
APS-C standard zoom 要質素高又抵玩,
原本細蔡係不二之選,但樓主堅持要SSM 鏡玩拍片的話,
只可能考慮副廠鏡了…………

P.S.
唔係SSM鏡一樣拍到片 ...
yes... "突突聲" 同TX7 zoom 的"突突聲", 一樣

引用:
原帖由 fo2live 於 2010-10-11 13:53 發表
70400G .... 成皮野
1680 本來諗住買, 但佢冇SSM....

都係諗下D窮人之寶算....
may be 75-300, 85 F2.8, 35 F1.8
靠A55 ISO頂住
扯到tele 果時又散又紫邊,包你後悔。

例如類似我呢張咁半逆光,你想用75-300影到咁起色咁sharp,
近乎無乜可能…………

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 fo2live 於 2010-10-11 14:24 發表

yes... "突突聲" 同TX7 zoom 的"突突聲", 一樣
另外+支咪唔得咩

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-10-11 14:25 發表

例如類似我呢張咁半逆光,你想用75-300影到咁起色咁sharp,
近乎無乜可能…………
人像就更係85.4啦用100微都唔錯,效果好凸出

引用:
原帖由 T12 於 2010-10-11 15:14 發表

另外+支咪唔得咩
得,
所以A55 有 mic jack 預你插外置咪…………

引用:
原帖由 T12 於 2010-10-11 15:17 發表

人像就更係85.4啦用100微都唔錯,效果好凸出
100 微係Sony/KM 神鏡之一,當然正喇!!

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-10-11 14:25 發表

近乎無乜可能…………
E支係唔係70-300G?

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-10-11 15:22 發表

得,
所以A55 有 mic jack 預你插外置咪…………
所以用外置咪+細菜

引用:
原帖由 fo2live 於 2010-10-11 18:57 發表
E支係唔係70-300G?
唔係,
70300 黑豬點會有 F4 光圈啊??

咸豐年舊鏡 80-200/2.8 APO …………

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-10-12 10:02 發表

唔係,
70300 黑豬點會有 F4 光圈啊??

咸豐年舊鏡 80-200/2.8 APO …………
咁即係如果要咁靚... 咁要買咩鏡?

引用:
原帖由 fo2live 於 2010-10-12 10:07 發表
咁即係如果要咁靚... 咁要買咩鏡?
好坦白,「睇餸食飯」;
乜野 budget,自然就會買到乜野鏡………

靚鏡當然貴,但未用到的話,其實只係浪費。

論壇上經典一句,「買器材唔會送技術」