[相機攝影] G1X...用GF2換佢好唔好

引用:
原帖由 小Ray 於 2012/1/10 10:12 發表
用 P 記 m4/3 玩現在 D 定焦係冇鏡頭防震, 你唔係安全快門情況影就算石膏手都唔掂的啦.. 就算比你用 F1.4 都一樣會炒

你因為要防震而接受到轉 system 諗 Canon G1X , 倒不如轉玩 O 記 m4/3

色水靚又有機身防震玩返 ...
我好鬼 like 部 GX-1  
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-1-10 22:11 發表

咁既定價 同 G12 差唔多
我玩過G11 , 佢個menu同操控性反而好過你部GX1少少

如果唔係要求換鏡, 可能G1X仲好玩

引用:
原帖由 XT 於 2012-1-10 22:25 發表

我玩過G11 , 佢個menu同操控性反而好過你部GX1少少

如果唔係要求換鏡, 可能G1X仲好玩
我敢講室內拍,會輸比 p 記
而且冇得换鏡就同鐘意打機但同自己講我買部netbook已滿足一樣

引用:
原帖由 小Ray 於 2012-1-10 23:59 發表

而且冇得换鏡就同鐘意打機但同自己講我買部netbook已滿足一樣
awb?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-1-11 10:55 發表
http://www.canon.com.hk/tc/club/ ... ail.do?itemId=10254

咁你買 G1X 囉, D m4/3 lens 放比我

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-1-11 09:54 發表

awb?
琴晚用 GX-1 , 餐廳室內黃燈光偏暗環境下影..

ISO 1600 , f/3.5 , 手持 1/13 秒
用 PS 推高左 0.25 Exposure 同 0.1 Gamma 後 Resize 直出

14mm 焦距係冇開外閃同靠大光圈下, 主體當然唔可以全 sharp

但個 White Balance 我可以講係好很準, 而且我自問用其他相機係手持 1/13 秒下係影唔出這張相出來..如果我係帶 D300 的話只會見鬼影相
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 小Ray 於 2012-1-11 12:53 發表

咁你買 G1X 囉, D m4/3 lens 放比我
你冇14 f2.5 咩

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-1-11 13:14 發表

你冇14 f2.5 咩
我只想要 20 1.7

引用:
原帖由 小Ray 於 2012-1-11 13:17 發表

我只想要 20 1.7
2手大把了

引用:
原帖由 小Ray 於 2012-1-10 23:59 發表

但P記有一特性好難改,暗環境下影出來經常"啡"左,你睇dcresource部部P記機都有"brownish cast"情況。
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2012-1-11 17:51 發表

但P記有一特性好難改,暗環境下影出來經常"啡"左,你睇dcresource部部P記機都有"brownish cast"情況。
所以 D 老 C Fu 話現在 P 記最好影 RAW