[軟件] LINUX 亂碼

引用:
原帖由 toby 於 2012-8-8 17:58 發表

就算我新samba隊個新d既linux落去,都冇用嫁啦..?
難怪上手拖左幾廿年都唔肯夾番埋2隻samba
無理由叫你直接插隻mon黎睇terminal架 ...
同埋你又行緊UTF-8 , 真係奇怪啲

我自己用就Linux果度睇亂碼 , Windows 睇 Samba 啲 folder 全部正常
(Ubuntu Server 11.04)

引用:
原帖由 XT 於 2012-8-8 18:00 發表

無理由叫你直接插隻mon黎睇terminal架 ...
同埋你又行緊UTF-8 , 真係奇怪啲

我自己用就Linux果度睇亂碼 , Windows 睇 Samba 啲 folder 全部正常
(Ubuntu Server 11.04) ...
其實d機可以插mon嫁,係server房咋嘛
本身係windows睇都正常,係抄左去新機先出事..
如果係windows抄,過到去都係正常

但係windows抄,又慢,同埋有d folder唔知做乜,會有個亂碼shortcut係度,會搞到windows抄唔到,之後炒左

用返m$ windows server 算罷啦你 annoy: annoy:
doo..m = =

原來係番部linux 本身度睇,已經係亂碼2份1..

岩岩試過係linux tar佢,tar完係windows爆開佢,又唔會亂碼..
仲連原來亂碼既.lnk 都變番正常

但係一個個folder慢慢tar..冇乜可能嫁喎
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 toby 於 2012-8-9 10:17 發表
原來係番部linux 本身度睇,已經係亂碼2份1..

岩岩試過係linux tar佢,tar完係windows爆開佢,又唔會亂碼..
仲連原來亂碼既.lnk 都變番正常

但係一個個folder慢慢tar..冇乜可能嫁喎 ...
咁神奇

要等其他高手解答

我已經投左降
用windows 去copy 算數

但係係d program度揀file
d path會亂碼

本來天生都食唔到大過8個字既folder名,但唔會咁亂
(下圖係舊samba,上圖係新samba)

有冇解決方法or 可以對下2部機setting
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 toby 於 2012-8-15 14:42 發表
我已經投左降
用windows 去copy 算數

但係係d program度揀file
d path會亂碼

本來天生都食唔到大過8個字既folder名,但唔會咁亂
(下圖係舊samba,上圖係新samba)

有冇解決方法or 可以對下2部機setting:di ...
開個pptp 比我入黎搞
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-8-15 15:03 發表

唔係我既野,公司野,點開呀
jack jack有頭緒就講來聽下啦

引用:
原帖由 jackli 於 2012-8-15 15:03 發表

請指教