[硬件] [AMD 愛好者系列 #90] 1045T VS FX-6300

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-12-31 02:38 發表

Cinebench主要測FPU
唉,唔知啦。呢 D synthetic benchmark 得個睇字... 但做比較好睇 D 既就得呢 D 架咋嘛。
唔係就 x264 encoding 同 gaming 囉。

而且問題係 8 core 無 8-core FPU 既水準,除非你同 low power core 比,再唔係沖頻率。然後到 integer 啦,就比其他野拖累。
就算你話 Cinebench 測 FPU 都好,問題係 4M4C 都係比人 4C 飛甩雞毛,所以我先會覺得 FPU 唔係 bottleneck.
二打一係無問題,但問題係唔係乜都 scale beyond 4 threads.

而我對 Steamroller 期望不大,因為用 1M1C 既 configuation 都可以估計到大概乜程度...。
當然有 IPC improvement 既...。

引用:
原帖由 dom 於 2012-12-31 01:38 AM 發表

又唔可以怪 AMD .......
事實上 同樣 Piledriver based 既 APU
我自己用個粒 A10-5800K 都唔可以 VCore 1.3V 穩跑到
但係另一粒 Piledriver based 既 Athlon II X4 740 又得

Variable 太大, A 記無得唔保 ...
如果960T Vcore set 1.456v係咪太高?

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2012/12/31 11:47 發表

Did you unlock core

睇來6300入得過.
防5毛登陸,天滅中共,九評共產黨,香港獨立,西藏獨立,台灣獨立,法輪大法好

BTW how do you think the benchmark software and new chart compare data
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2012/12/31 11:47 發表

Turbo Core Turbo 個陣會行 1.456V 的
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

So, 1045T is still good deal

又一次慶幸買左651k

引用:
原帖由 bebird 於 2012/12/31 23:13 發表
So, 1045T is still good deal
If you can find one and your board don't support AM3+
YES
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 Puff 於 2012-12-31 03:32 發表

唉,唔知啦。呢 D synthetic benchmark 得個睇字... 但做比較好睇 D 既就得呢 D 架咋嘛。
唔係就 x264 encoding 同 gaming 囉。

而且問題係 8 core 無 8-core FPU 既水準,除非你同 low power core 比,再唔係沖頻率。然 ...
BD每個thread的resource大約得IVB的2/3, 差唔多啦

我明點解 比粒 1090T 養大左 要求
http://www.youtube.com/watch?v=I1Xe7JI4hUA
呢位人兄做既野 , 自從由 955 換上1090T 之後我都係咁開apps run
轉左玩Online game 多開, Dual Mon 一邊打機一邊開720p 片睇淨一半畫面擺 Firefox 上網
換翻 5800K 我 話唔夠力係因為比 六核養大左胃口

如果你叫我
做同樣 multi-task intensive 我諗我要買 Core i7 class 先頂到

天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2012-12-31 12:37 PM 發表

Did you unlock core
開到就唔洗諗住換u啦

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2013/1/3 18:42 發表

開到就唔洗諗住換u啦
天然系長髮眼鏡娘 最高