[硬件] Sandybridge price @ expressview?

Sandybridge price @ expressview?

http://www.expreview.com/12856.html

同現有產品線, 加左10%壓力左右...
睇來Intel都幾保守

可能等BD (Q2?) 先再調整價格

引用:
原帖由 pk1667 於 2010-11-26 14:13 發表
知唔知什麼 clipset 會取代 x58 & 幾時會出呀?
慢慢等啦, 有排

引用:
原帖由 pk1667 於 2010-11-26 14:15 發表

2011 q4?

LGA 2011有quad-channel, 8C16T
但係同server野差唔多咁貴

引用:
原帖由 pk1667 於 2010-11-26 14:50 發表

無記錯 e+ x58 好似係行 tri. channel 呀?

引用:
原帖由 Henry 於 2010-11-26 17:30 發表

所以有傳言替代LGA1366既LGA1356會出來頂i7 9XX個位.
如果無LGA1356的話,LGA2011個價位應該會頂i7 9XX,貴果D會係DP/MP.
3個socket...

OEM會炸型...

引用:
原帖由 Henry 於 2010-11-26 18:07 發表

現在已經3個Socket啦.
1156,1366,1567
而家唔知係頂1366定1567個位.

如果2011走Server價,又無1356的話,i7 9XX個位就有斷層.
斷層又唔會有既
但係intel要計好數先得

引用:
原帖由 Henry 於 2010-11-26 18:11 發表

5XX-999個位要i7 2XXX頂上我覺得無咩可能.
而家都係

有咁問題?

引用:
原帖由 Henry 於 2010-11-26 23:07 發表

i7 875K都係5XXUSD個位,上面仲有i7 9XX.
除非新一代最高階都只賣3XXXHKD,我無話可說.
intel price list $1K之下就係$5xx

引用:
原帖由 Henry 於 2010-11-27 04:47 發表

i7 960/970?
當年Q6600/Q6700?
而家都係得i7 970係$8xx

而且... 大家都知有無人買i7 970

引用:
原帖由 Henry 於 2010-11-27 04:49 發表

哇........呢個真係吹到漲.
出左無耐又話出Z68.....
其實對OEM廠影響唔大

對MB廠影響就大啦...

e?

mix up左x68同z68
z68同p67一齊q1 2011

唔怪得之mb廠嘈啦