[硬件] [FW] NV Tegra 3的mini-itx小板

無OS support已經搞笑

仲未計Tegra 3慢過E-350 / D2500唔少

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 10:54 發表
NV真係上腦..成日覺得自己取代到intel...
係取代全世界所有CPU, 包括ARM + x86

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 10:56 發表
不過..佢可能取代到amd個share..XDDDD
機會幾細, 除非x86 server式微
試問有邊個server major vendor會想俾Intel楂緊頸?

反而以Tegra咁既價, 山寨級ARM CPU生產商有難了

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 11:04 發表
唔會式微..但過多幾年ARM server有作為的..nv應該會食住自己粒gpu去攻呢個market..
反而我真係睇唔到amd有咩出路..mobile又唔夠人黎..desktop/notebook又唔夠intel黎.. ...
可惜你唔夠心水清

你識話NVIDIA開始用GPU compute power
AMD / Intel都一樣係咁develop

以呢方面來比,  AMD同Intel係無得比的
http://www.tomshardware.com/reviews/opencl-simhd-vreveal,3122-12.html

如果唔係, Intel係唔會係呢幾年大力推動iGPU development,
佢推唔係為左乜, 係defend nvidia / amd的入侵,
如果無CUDA / OpenCL, 邊會有QuickSync的出現?

另一個諗法, intel係點都要養住amd的, 你自然知點解

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 13:35 發表
點解..成日以GPU有幾快去同intel去比較..佢GPU快過intel..唔代表一定有market..相信你都明..
而我亦都唔係因為NV有強大GPU搭夠而去講佢第時會跑出..
只係咁岩NV真係GPU夠強..佢marketing真係做得比AMD做得好.. : ...
OpenCL其實唔難跑出, 相信你都知點解

另外CPU single thread performance其實再上升空間唔大
唔配合GPU就真係會俾ARM跑出

(NVIDIA Marketing做得好, 但係server market d人唔係好似desktop咁傻既,
記唔記得早期GPU computing上top 500有出過HD4870x2)

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 18:40 發表
有都好少了..gpgpu又係講左N年..無人推..又唔多人寫..睇下之後hsa幫唔幫到佢吧..
今年同舊年差好遠了, Photoshop開始都有
引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 18:40 發表
其實amd可以點呢..又唔可以死..被人買左x86又唔轉移得..如果有人買佢intel都要被迫授權..
而家好似改左得
引用:
我覺得暫時最好做法..佢要發圍只可以走ARM條路係...做x86唔係唔做得但無錢賺..所以最後amd退出x86 market個機會都唔係無可能..
一係佢走server market搵到出路..呢個可能仲好..但又有幾多廠會support佢..
其實server market AMD算好多support,
如果好似desktop咁既效能, 早就無乜廠出Opteron server
事實上又未算係wor
引用:
其實nv都算醒目..鬥唔過intel最後俾佢搵到arm條路走..硬係唔知點解..覺得windows rt出現..係nv推波助瀾..
nv有左windows rt..其他market再由頭黎過推其他野..應該點都易d..
NVIDIA本身唔同Intel直接競爭, 而家變左同Qualcomm / Samsung / Ti爭, 反而真係唔可以做得差,
Tegra US$2x批其實仲傷過AMD...