[硬件] 請問企業版 hdd 係唔係好 d, 無咁易死架?

返到去先答

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 11:52 發表
想搵隻 hdd o黎行 24x7 BT, 但又想盡量降低出事率, 另外我見到死鷄有 D FOR 錄影用的 hdd, 果 d 係唔係都 ok 架?

暫時有以下心水 product
WD Caviar Blue 10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s / ...
MTBF根本係廢
好多時睇1 lot lot

所以同彩數無分別

企業版主要係用番d舊技術, 理論上無咁易出事

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:58 發表

我都係果句, 我係想降低出事率, 當 feel 到隻 hdd 可能有問題我都會換o左 / 將佢用係第二 d 地方, 我只係唔想咁易出現突然死亡呢個可能性 ...
對唔住, 任何hdd / ssd都有可能突然死亡

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:46 發表
我就係想係單隻 hdd 的情況下降低呢個機會率, 唔該你望清楚我係 #1 問 d 乜 + 我 list 我心目中的 choice 先再 reply la
其實無得降低...

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 20:37 發表
「牛皮燈籠」……………
全部係機率問題,答佢仲要串人係廢話。
都唔係既

明知有問題既 (e.g. WD Green, Seagate 7200.11)
就梗係要避啦

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 20:40 發表
OK,
咁撇除呢D街知巷聞會出事嘅model,有乜野model比較穩陣??
用開邊隻用邊隻, 會比較穩陣

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:02 發表

我就係咁諗
問題係而家市面上, 無乜邊個出名易壞, 變相只係睇運

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:03 發表

我就係清楚所以我先係 #1 remark 到講明 + list 我的心水
睇保養/價錢, that's all

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:05 發表

睇運之餘都可以盡量選擇姐, 唔可以因為先天問題而後天唔盡力補救架
以而家的技術, 基本上都差唔多 (夠期就壞)

引用:
原帖由 lorym 於 2012-9-15 21:05 發表
乜原來硬碟唔係好似其他用品咁有靚差之分!
而家基本上係鬥價唔鬥質

基本上已經無乜hardware係鬥質唔鬥價

因為對生產商來講, 最重要係有人繼續買佢地的product
唔壞點sell

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:08 發表
再簡單D 的方法:
系買唔同牌子 的harddisk 做 syncback 再加定期 燒碟, 你無聽錯, 系燒碟,
以我所以都有不少學校系咁做..
dedicate BT hdd, 死左擺就
最簡單

引用:
原帖由 lorym 於 2012-9-15 21:09 發表

而家差唔多所有產品 (唔單止電腦) 都係咁

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:15 發表

r/w 次數
如果以hdd來講, r/w遠不如spin up/down重要

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:21 發表

咁以技街層面o黎睇, 企業版 hdd 唔會有無改善呢 d 問題呢? (但企業版 hdd 始終都係超貴, 點諗都係買唔過 )

靠既係舊d既技術, 好似好d咁