[硬件] 又話 Haswell 完敗 APU ??

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2013-3-18 22:32 發表

notebk呢
只有mobile i7先有GT3

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-18 22:34 發表
Mobile Core i7 先有 GT3 + eDRAM 外掛版 (呢粒就肯定贏到Trinity + Richland 喎)
唔一定

引用:
原帖由 fish! 於 2013-3-19 10:53 發表
AMD 唔生性咁鬼慢,
搞到 intel 今時今日仲係拿 4/8 出來
6/12 唔大眾化, 8/16 server 先用

onboard VGA 算吧啦, 邊有人拿來打機?
我真係拎來打機

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-20 13:34 發表

如果你用TESLA 黎計, 可能係既,不過TESLA 其實唔算GPGPU

只係特定運算開始發展
當NVIDIA 出GPU COMPUTING, 再第二代TESLA
再引到 INTEL 出 Phi
而AMD 都仲係冇反應.....
最賺錢既SERVER 級CPU, GPU 都冇落力去攪既時候

我 ...
Die size constrain

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-20 21:02 發表

你諗得太簡單...
Intel唔會大力做

因為x86先係主力

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-21 00:14 發表

佢都要睇對台面色 , 隻Phil佢想點玩真係佢先知
Intel想x86長存

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-21 00:21 發表

面對ARM來勢洶洶 好多野佢都身不由己
Intel做iGPU唔係為power efficiency

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-21 15:22 發表

可能,但實顧上,而家APU 未見到各大廠機有興趣用

就好似我上面所講, 如果IGPU 有各樣好處何樂而不為? 最重要係$$
而INTEL GPU 要改良係全世界人都知既事實,但改良幾多先夠,都只係觀點與角度

而QUICK SYNC,係IGPU 既副產品, ...
係香港少, 外國好多的

同埋APU已經佔75%的AMD CPU sales

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-25 17:54 發表

阿叔不才,請問AMD有冇一件上得RACK、STACK 得埋專做OPENCL 既HARDWARE, 而又比商用級軟件公司睇中開發專用軟件呢?
又或者TOP 500 有冇用AMD 加速運算?
http://www.top500.org/system/177996

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-25 20:25 發表

咁就最好啦, 又可以平D

回埋上面, NVIDIA 既TESLA
http://www.nvidia.com.tw/object/tesla_s1070_tw.html

又利申, 我唔係NVIDIA FANS
又係平心而論 AMD, INTEL 係GPGPU 上, 有NVIDIA 咁多配套嗎?? (而 ...
但係賺唔到錢

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-25 20:43 發表

其實賣 Supeercomputer 係為名, 一張唔係賣到 $5000 USD 的
Intel 既話有咩所謂
鬥錢多 鬥 R&D , N 記實唔夠 I 記玩

A 記唔直接同 I 記爭係各有各做之嘛 ( 比 Core 2 打到一沉不起重唔夠咩 老黃似乎重 ...
有$50已經偷笑

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-25 20:32 發表

CMT 呢樣野90年代尾已經出現 , 其實唔係新鮮野

其實我唔明點解AMD搞少少野都搞到咁既衰樣
有野錯左

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-25 20:49 發表

但你睇埋下面個D先
FirePro is more power efficient than Quadro

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-25 20:52 發表

賣廣告仲有錢收點解唔做

做廠最緊要係有單, 唔夠單比你賺一倍都蝕死你, 足單就已經笑死訓得安樂啦
足單唔一定有錢賺

對於Intel來講, 佢Capital Expansion已經固定左, 所以愈高fab utilization對Intel愈有利
對於AMD / NVIDIA來講, 佢係買wafer, gross margin愈高愈有利

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-26 09:17 發表

又係成本問題,
WAFER 其實都只係佔其中一部份,
可能AMD 就係好似你咁諗, 所以做唔起又冇資源,最後蝕錢

套用NVIDIA, 佢TESLA 就算好似你咁講得$50
(當然我不相信TOP 500 以下購買者可以有咁平既價買到)
點解佢都要做? 係NV ...
明顯唔係你諗得咁簡單,唔係I記一早KO NVIDIA