[硬件] 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見)

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:50 發表

行ESXi既話,好可能佢個file system唔支持SSD既trim功能
就算無TRIM, I/O queue點都快好多

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:52 發表

我睇過少少, 所謂PCI passthrough 即係可以畀VM私有化D hardware resources
" PCI passthrough allows guests to have exclusive access to PCI devices for a range of tasks. PCI passthrough allows PCI devic ...
每次hdd write都唔駛經CPU, 亦都少好多latency

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:54 發表

係啊~
其實我都諗過加隻SSD落我部VM機度,不過一來係錢問題
二來我行KVM應該都係唔支持trim
驚佢無左個trim好快玩死左
所以暫時擱置
無TRIM會慢左, 但都快過hdd

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-27 00:00 發表

TRIM同SSD壽命有無關係?
真係咁既用途, 都無辦法架啦

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:11 發表

如果華碩仲要加幾百, 咁咪同一塊Z77 mid range既差唔多...
Q77唔會點平

Intel > Asus > Asrock > Gigabyte
我自己咁排

BIOS有時寫得唔好, 乜都係假

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-27 01:10 發表

MSI係唔係都有呢個問題
MSI係寫得唔好+用料差

最起碼有時Giga算用料正常

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 01:11 發表

你指GA BIOS 寫得唔好?

引用:
原帖由 lctang 於 2012-7-27 11:33 發表
買到 i7 就 i7 , 依家好多野都 support HT
VM未必係好事

引用:
原帖由 lctang 於 2012-7-27 14:31 發表

not really.
如果唔係 server 個邊就一早死晒
VM唔係得1個scenario

引用:
原帖由 lctang 於 2012-7-28 01:49 發表
如果真係咁唔掂 EMC 就死晒
唔係HT唔掂, 我係話唔係所有scenario都係開HT好
佢如果係2個heavy VM with 1 thread
開HT係會慢左

EMC果d多數係好多light VM, 咁用HT梗係快左啦

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-29 00:44 發表
有FD叫我應該買6核,唔好買651K,打機多就買i3,執相就買6核
乜AMD 6核真係好咁多咩,但又見到明明打機i3又未必會比651k好喎
6核個Southbridge慢d wor

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-29 15:13 發表

又有人同我講話i3效能仲好過FX 8核o個d,衣家搞到我都唔知買乜好了,i3/651k

話說asrock d intel底板有埋除濕器咁強大o既,反而amd底板冇
佢講既係single-thread效能, 一講到multi-thread, i3對住A10 / A8都唔掂

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-29 16:07 發表

我平時最多都係上下網,睇下動畫,呢d野651k同i3應該冇乜大分別
我諗執相同打機會係一半半,呢d就明顯d影響,執相呢d應該都651K會好D
打機又點 ...
打機i3好d, 但係影響唔大