[硬件] 請問企業版 hdd 係唔係好 d, 無咁易死架?

引用:
原帖由 62561 於 2012-9-15 21:22 發表
其實最耐用,最安全,應該係十幾年前嘅BigFoot.
我用過咁多隻BigFoot,全部仍然健在,不過好L慢就真嘅.
我都有隻SCSI 18GB仲健在, 但係咁慢,有鬼用咩
連usb手指都又大又快

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:24 發表
睇o黎都係要做一次白老鼠 la
買hardware本身就係咁
pray before you buy

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 21:32 發表
其實仲可以熄左D咩功能令到隻HDD長壽D?
WD就熄個自動噪音管理,咁死雞又要熄乜?
無...

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:39 發表

唔需要祈禱,你有budget就得;
Enterprise level如果要靠運,咁就死得了!
家用就pray before you buy la

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:50 發表
其實家用都可以做到 no SPOF 。

買兩隻NAS,各自行 RAID + hot spare,
兩隻NAS行realtime data replication,再買兩個UPS各自接住個NAS…………
我主要係raid 1咋

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:56 發表
一句講哂: 重要唔該 print 出黎LA...
好似 上次果 百幾萬 區議會票, 應該仲系度
唔可能...

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:58 發表

係!
因為同一批碟同時買,life cycle差唔多,好大機會同時死!!!!!

就算行RAID,就算有 hot spare,同一時間死幾隻,整個SAN會rebuild到呆呆滯滯……………

我舊公司就試過,
兩座EMC SAN tower,總共過百隻36GB SCSI,一次過死五六隻! ...
一係分batch買

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-16 08:54 發表

你又唔係group chat,我覆唔覆有自由喎!

等於係街見到有條友發up瘋,路人都會出聲喇

閣下#1的要求,理性邏輯上的確不成立;
對或錯,與我是否搭訕,兩者沒有必然性關連;
我視而不見,你的論述 ...
樓主只係要求安心

不過事實上, 除左特別容易出事既型號
其他都係一擔擔, 睇價錢/自己中意的品牌好過