[硬件] 請問企業版 hdd 係唔係好 d, 無咁易死架?

你係唔係行 RAID 1 或者 RAID 5先?

唔係行RAID,揀邊款所謂「安全穩陣」根本就空談,嘥氣。

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 16:44 發表
如果真係咁講, 行 raid 咪又係一 q 樣
機會率問題,

你要拗,RAID 1+1都「有機會」死。

大家點答都話廢話,
其實你呢個post就確確實實係廢話喇!!!

你知唔知所謂「企業級」HD有高D嘅 MTBF,
個MTBF點計出黎先????

咪又係機率!!

一講機率就話廢話,咁你去買隻有1000000 MTBF嘅企業級喇,
係唔會壞咖!

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:46 發表

我就係想係單隻 hdd 的情況下降低呢個機會率, 唔該你望清楚我係 #1 問 d 乜 + 我 list 我心目中的 choice 先再 reply la
我知你#1問乜,回歸基本點,

重點係,所謂耐唔耐用、無咁易死,全部係機率問題!!
全世界話A model襟用,你去買A model就包無事???

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 20:20 發表
咁好簡單, 買兩隻 harddisk 做 offline backup,
用syncback pro 一個鐘一次 就已經得
根本唔洗raid 咩raid 咩, 好多時愈簡單愈好
死起上黎,
果一個鐘頭嘅data點rollback???

當然,家用唔需要咁認真,你呢個方法可行。

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 20:31 發表

其實無得降低...
「牛皮燈籠」……………

全部係機率問題,答佢仲要串人係廢話。

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 20:38 發表

都唔係既

明知有問題既 (e.g. WD Green, Seagate 7200.11)
就梗係要避啦
OK,
咁撇除呢D街知巷聞會出事嘅model,有乜野model比較穩陣??

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 20:41 發表

用開邊隻用邊隻, 會比較穩陣
廢話  

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 21:04 發表

睇保養/價錢, that's all
唔好講廢話喇…………D人仲以為自己好醒嘛!

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:08 發表
你係咁諗我都無辦法
你自己都偏離晒原本嘅問題喇………

#42嘅選擇,依據乜野準則揀的???

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 21:25 發表

買hardware本身就係咁
pray before you buy
唔需要祈禱,你有budget就得;
商業客如果要靠運,咁就死得了!

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 21:39 發表

家用就pray before you buy la
其實家用都可以做到 no SPOF 。

買兩隻NAS,各自行 RAID + hot spare,
兩隻NAS行realtime data replication,再買兩個UPS各自接住個NAS…………

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:52 發表
買個google cloud 會唔會平D..
係,
不過呢個thread講開買HDD嘛………

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 21:53 發表

換過曬D HDD
係!
因為同一批碟同時買,life cycle差唔多,好大機會同時死!!!!!

就算行RAID,就算有 hot spare,同一時間死幾隻,整個SAN會rebuild到呆呆滯滯……………

我舊公司就試過,
兩座EMC SAN tower,總共過百隻36GB SCSI,一次過死五六隻!

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:54 發表
扣稅
仲有,
咁換法,vendor會俾一個好勁嘅discount