[智能電話] 估唔到部 HTC Aria 慢到咁………

估唔到部 HTC Aria 慢到咁………

玩同事部 Aria,試Quadrant benchmark 得三百幾分!

話晒當日新推時要賣$3580,HTC都幾「無良心」

引用:
原帖由 bondleung 於 2010-12-16 16:05 發表

用落係咪真係慢先
benchmark 既分數只係一個數字,user experience 先重要既
OK慢,玩「憤怒鳥」勁窒

俾其他親身試過嘅benchmark分數大家參考下…………

我自己部 XT701,2.1,OC 1GHz,5xx分
同事部 Google N1, 2.2,12xx分
太座部 i9000,2.2 + lagfix,19xx分

引用:
原帖由 fo2live 於 2010-12-16 16:14 發表
馬兄, 借問lagfix係唔係一定要root機?
係,
OC 同 lagfix 都要 root …………

我只係lagfix 無 OC;
大陸 hiapk 見 D人 OC 1.2GHz + lagfix + mod ROM,
i9000 可以跑到二千五分以上。

引用:
原帖由 T12 於 2010-12-16 16:15 發表
我部有1077,用落又唔覺得快aria幾多
最實際嘅試機方法,

玩憤怒鳥!!!!

引用:
原帖由 foobar 於 2010-12-16 16:20 發表

motorola Defy 點睇?!
幾勁,行2.1 都有成千分。

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1533771

引用:
原帖由 pk1667 於 2010-12-16 22:13 發表
如果二選一, 請問以下兩部邊部好 D 呀?

1) 三星GalaxyS
2) HTC Desire HD
我都諗緊換機(如果兩部iPhone唔cut單的話),
又係諗緊呢兩部………

兩部機近乎同級:
HD 超大4.3" mon,TFT LCD 足 800x480,食電;
S用 Super AMOLED,色鮮慳電,可惜pentile matrix有先天缺陷………

HTC HK 售後服務唔算好,Samsung 更差。

HD 768MB RAM,S得512MB

引用:
原帖由 irvingtin 於 2010-12-16 23:41 發表

等得就等 NS 啦...
BTW, 我以為得 iphone 先會比人講個 config 差....
NS 除左個曲面mon同行2.3,
根本就係Galaxy S

剛剛同事部Aria 經OTA up 左上2.2,
benchmark 跳到 8xx 分…………

引用:
原帖由 pk1667 於 2010-12-17 09:27 發表
請問 pentile matrix 即係乜野o黎架?
wiki 有詳細解釋:
http://en.wikipedia.org/wiki/PenTile_matrix_family

簡單講,唔係每一個像素都足RGB,
顯示某D顏色時,要「借/偷」隔離個element;
例如顯示一D幼細黑線時(即係文字),細心會見到邊位化開…………

引用:
原帖由 pk1667 於 2010-12-17 10:30 發表

即係個 screen 係顯示方面有 d 問題 la, 呢 d case 好似係毛天問題無得救喎
用pentile matrix,個panel 會慳番好多R同 B pixels。

如果一般當desktop mon咁應用,唔係極近距離「聞」個display,
你唔會咁眼利睇到嘅;
不過用落手機度,偏偏就係好近距離咁「聞」,大家先發現問題………