[硬件] 有冇師兄熟NAS?

同一級價位,
QNAP hardware spec會好過 Synology D …………

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 10:20 發表

會自動unmount HDD已經夠HIHI,上至企業級下至入門級都係咁,由零七年比人X到而家:o)
唔知係夾HD問題,抑或unmount問題係隨機出現;

我識人個QNAP 7x24行左接近兩年,一次unmount都未試過喎…………

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 10:55 發表
而家o的NAS可唔可以唔同user remote BT分開擺?
remote唔清楚,
Synology用 Download Redirector就一定得………

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 11:26 發表

即係唔同user login,用download redirector就可以擺返入自己user folder?
係,
Download Redirector都要login嘅,
login唔同a/c,自然睇到唔同嘅folder,各不相干。

P.S.
所以我d/l「愛情動作片」,太座永遠唔知;
佢有佢d/l日韓劇…………

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 11:38 發表

咦咦,好喎!但download redirector食torrent有冇奇怪o野?
我自己就無乜遇過。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:20 發表
睇SPEC 的話, 小馬馬又講得冇錯.

如果係3.2K
QNAP 219+...Marvell 1.6GHZ, 512MB Ram
同SPEC SYNOLOGY 都要加3百蚊(DJ211+)
仲有一點,
Synology無2-Bay款式有dual LAN嘅!
連最高階DS710+都無…………

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:43 發表
用nas下載野快唔快?!
視乎款式,
我部咸豐年款207+,一般同時5-10個seed都OK嘅………
開得太多,頂唔順了!
(CPU得500MHz、RAM 128MB)

Synology 穩定性的確強過QNAP;
有辣有唔辣,自己決定喇!

我部NAS 7x24 BT,uptime 270 days!!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:56 發表
老板問, 24-7開NAS, 比24-7開P4機, 省到幾多電?

formula 係禁計?
Sum = (Watt / 1000) x hr x day x Pr
PR ---約1蚊一度電?
P4機, 正常模式有200W?
簡單D,
當NAS vs P4,耗電量大約相差160W,
即係run 6小時就慳一度電…………

7x24,一年慳 1460度電。