[硬件] 請問企業版 hdd 係唔係好 d, 無咁易死架?

引用:
原帖由 Quinton 於 2012-9-16 00:43 發表
統計學哲學

偶然中的必然

用RAID 會安全好多
要講咩突然死我話防暴隊沖入你屋企破壞都得

講完
所以 #1「想搵隻 hdd o黎行 24x7 BT, 但又想盡量降低出事率」
根本就邏輯上不成立。

物理上只有一隻硬碟,任何牌子任何型號故障的機會率一樣。

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-16 08:20 發表

你如果都係咁諗 / 覺得係有問題, 無人叫你 REPLY 喎
你又唔係group chat,我覆唔覆有自由喎!

等於係街見到有條友發up瘋,路人都會出聲喇

閣下#1的要求,理性邏輯上的確不成立;
對或錯,與我是否搭訕,兩者沒有必然性關連;
我視而不見,你的論述便會變成正確??
如此水平,和隔壁no.1/uwant硬件版一眾潮童有何分別?

你是潮童嗎?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-16 10:39 發表

樓主只係要求安心

不過事實上, 除左特別容易出事既型號
其他都係一擔擔, 睇價錢/自己中意的品牌好過
原先我無心反駁,
我只係想指出佢咁問法有問題,而且問都無謂。

點知換來嘅係「廢話」、「無人叫你reply」,
呢D態度,似唔似真正虛心請教先??

抑或只係「假咨詢」,post出來想大家認同佢嘅選擇………

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-16 11:46 發表

我就係估到你 D 人會入o黎俾果 d 所謂的意見, 所以我先係 #1 事先聲明, 你係要堅持咁諗 / 認為, 我唔會理你, 果 d 什麼行 raid, 另外搵隻 hdd 做 backup 我自己都有試過 & 行緊, 但由於果部只係 BT 機, 我無諗住咁 ...
大家都講左N次,
唔存在「將出事率降低」呢樣野…………