[硬件] 請問企業版 hdd 係唔係好 d, 無咁易死架?

你要死,
個火牛一打穿左 橋堆,
全部harddisk 一次過死哂都得
doo..m = =

doo..m = =

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:58 發表

我都係果句, 我係想降低出事率, 當 feel 到隻 hdd 可能有問題我都會換o左 / 將佢用係第二 d 地方, 我只係唔想咁易出現突然死亡呢個可能性 ...
咁好簡單, 買兩隻 harddisk 做 offline backup,
用syncback pro 一個鐘一次 就已經得
根本唔洗raid 咩raid 咩, 好多時愈簡單愈好
doo..m = =

再簡單D 的方法:
系買唔同牌子 的harddisk 做 syncback 再加定期 燒碟, 你無聽錯, 系燒碟,
以我所以都有不少學校系咁做..
doo..m = =

Planned obsolescence
http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

好多大公司都系咁做, 一年 或 一段時間 就換, 唔理好壞
doo..m = =

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:47 發表

我用 wd green 1.5TB 已經死過 3次, 但 2TB & 3TB 就未有事
我 wd 80gb 160gb 320gb
wd green 640gb 1.5tb 3tb 都用過,

全部都仲用緊!
doo..m = =

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:50 發表

其實家用都可以做到 no SPOF 。

買兩隻NAS,各自行 RAID + hot spare,
兩隻NAS行realtime data replication,再買兩個UPS各自接住個NAS…………
買個google cloud 會唔會平D..
doo..m = =

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 21:53 發表

換過曬D HDD
扣稅
doo..m = =

一句講哂: 重要唔該 print 出黎LA...
好似 上次果 百幾萬 區議會票, 應該仲系度
doo..m = =

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-16 08:54 發表

你又唔係group chat,我覆唔覆有自由喎!

等於係街見到有條友發up瘋,路人都會出聲喇

閣下#1的要求,理性邏輯上的確不成立;
對或錯,與我是否搭訕,兩者沒有必然性關連;
我視而不見,你的論述 ...
佢打緊政府工
doo..m = =

引用:
原帖由 dom 於 2012-9-16 11:53 發表
BT 既話 無話 易唔易壞
我隻 1TB Cavier Black 都可以無啦啦壞左
重點唔系咩 hd,
系邊個用, 你睇下dom dom 就知..
一三五壞果樣 二四六壞第二樣
doo..m = =

引用:
原帖由 62561 於 2012-9-16 12:07 發表
一部用左好幾年嘅電腦,通常係硬碟死先.
for me, 火牛
doo..m = =

靚牛我都可以整死...
垃圾WD我又用佢唔死喎
doo..m = =