[硬件] X79 PCI-E 16X 插 CARD 問題

X79 PCI-E 16X 插 CARD 問題

有無人知道依家果 d pci-e 16x 插槽係有機會只認 8x or 4x card 架?

Fatal1ty X79 Professional
http://www.asrock.com/mb/Intel/F ... ?cat=Specifications
我試過插 pci-e 1x card (eg : sata card / tv card) 落去第二條 pci-e 16x 槽, 佢係認唔到, 但插 display card 落去呢條槽就無問題, 同時第三條 or 第四條 pci-e 16x 又認到果 d pci-e 1x card 喎

我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 poonyc 於 2013-10-3 11:48 發表

關買張卡乜事
因我依家要插 4張 pci-e 1x sata card, 依家有條槽認唔到, 即變相我插少 4隻 hdd 囉

引用:
原帖由 poonyc 於 2013-10-3 12:46 發表

算係較近期 D 照片

引用:
原帖由 poonyc 於 2013-10-3 21:46 發表

Bios有無set 過16x個條唔行全速?
得 8x / 4x 揀, 同埋無得指定條槽降速

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-10-4 13:11 發表
我懷疑你slot 1用左全速x16比 display card,

所以2nd slot冇位剩

(N年前的記憶中, PCIe lanes一般係一對對咁計, detect到單咭就行x16, 雙咭就行8x + 8x)
官網講可以同時間行 16x / 8x / 8x / 8x 架!

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-10-4 14:46 發表

你可以實驗下係米真係比足3個8x你先
我插o左一張 DISPLAY + 4張 SATA CARD, 佢只認到 3張咋

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-10-4 15:01 發表

bios有冇得全体pcie 行4x 測試下
試o左, 係唔得既