[硬件] 唔通個天都要我換 Display card?

唔通個天都要我換 Display card?

上回 #7: http://discuz.servehttp.com/viewthread.php?tid=21385&fpage=2

今日插番 onboard display
冇花畫面,但係我用 19" 闊 MON (16:10),佢冇一個解像度係適合我
搞到迫住用 1024*768 (大約係咁),依家啲圖同埋字拉到變晒型

我原本用緊 NV GeForce 8400GS
我唔需要靚卡,要求大約係:
- 出到 1440*900
- 唔需打機
- 平,但一定要行得順,同埋至少捱到三幾年

希望各位可以介紹一下,Thank you!

PS: COMPAQ 廠機 + VISTA
:)

引用:
Originally posted by ccw at 2010-6-29 18:58:
Do you watch HD video?
YouTube 算唔算?

Anyway, 如果睇的話有乜推介,唔睇又有乜推介?

唔該 ccw & ngotto
不過我想問邊個品牌好?
即係乜野 ASUS、HIS 果 d

引用:
Originally posted by ccw at 2010-6-29 19:21:

平card其實都無乜所謂,保养長d個間,唔係未見過個名就ok

[ Last edited by ccw on 2010-6-29 at 19:23 ]
Thank you

我有多一個白痴問題

因為我部機個 DVD-ROM 壞左,只能讀 CD (依家唔知會唔會連 CD 都 Read 唔到…)
我想問自己上網 Download 最新 Driver,會唔會較 CD 既版本不穩定?

多謝兩位既解答。
應該聽日會去旺電買,希望唔洗再上黎麻煩到你地

買左 + 裝好藍寶石 ATI 4350 (DDR2 512MB)。
過程大致順利,用 ATI 個網既最新 Driver 都冇問題~

不過略嫌佢個 ati catalyst control center 比 NV 個 control center 難用
同埋竟然同我裝埋 The Lord of the Rings Online 10 日試玩……

Anyway, 再次唔該吹部既師兄們

引用:
Originally posted by dom at 2010-7-1 13:04:
No ATI
Rubbish Driver support
我又唔洗用硬解睇 Full HD Video,用黎上網吹下水姐
只求可以出到 1440*900,同埋耐用

引用:
Originally posted by ngotto at 2010-7-1 17:19:

裝driver時可以選唔裝game
咁依家刪唔刪到?
我見控制台佢冇一個獨立選項去直接刪…

PS: 都唔覺佢有問既… 唔通就係我裝果時,揀左「快速」模式,而非「自訂」模式…

引用:
Originally posted by ngotto at 2010-7-1 17:44:

bingo
中招 乜 ATI 咁奸架

引用:
Originally posted by x2357 at 2010-7-1 19:28:

ATI 一向都係咁做
算數,好彩 HDD 仲有位…

PS: x2357 都黎左,仲早過我註冊

引用:
Originally posted by dom at 2010-7-1 20:48:

咁 A 卡睇片又真係靚過 N
我最多上 Youtube 睇架咋
對畫質、音質都冇特別要求,正正常常、普普通通就 ok

引用:
Originally posted by sunyung at 2010-7-2 18:10:

我唔超唔剩, 日日打機, 老實講, 用左年幾4850, 都未炒過driver
反而公司用vista, 就炒得好勁
我自己經驗, vista對ATI driver 唔太掂, 屋企用XP同WINDOW 7 都無炒過
我依家 Vista + ATI 喎
唔知係咪心理作用,感覺上 performance 好似好左