[相機攝影] 有冇索尼用家? 唔識選鏡....

有冇索尼用家? 唔識選鏡....

睇極都睇唔明D 型號

有幾個問題

1) 有咩鏡suggest (以性價比為主)
2) 有冇平價SSM standard zoom?
3) 75-300 係唔係有好多支?

咁  SAL-75300/C AE < 咩叫 /C AE?
http://www.price.com.hk/product.php?p=105837

請版主唔好移住...

引用:
原帖由 T12 於 2010-10-11 13:03 發表

1) 16-80 ZA
2) 24-70 ZA
3)70-300 G-SSM
T神...你好似樣樣都啱

真係神人也....

but, 16-80係SSM? 好似唔係喎

1) 想搵支SSM 拍片
2) 想搵多支大光圈 - 應該會買DT 35 F1.8
3) Tele 諗住影景影人

引用:
原帖由 暗黑騎士 於 2010-10-11 13:40 發表

目標清晰
索尼鏡選擇沒那麼多

α 蔡司鏡頭 -  SAL1680Z        
α 鏡頭 -  SAL35F18 呢支新鏡
α 鏡頭 - SAL70400G
70400G .... 成皮野
1680 本來諗住買, 但佢冇SSM....

都係諗下D窮人之寶算....
may be 75-300, 85 F2.8, 35 F1.8
靠A55 ISO頂住

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-10-11 14:21 發表
APS-C standard zoom 要質素高又抵玩,
原本細蔡係不二之選,但樓主堅持要SSM 鏡玩拍片的話,
只可能考慮副廠鏡了…………

P.S.
唔係SSM鏡一樣拍到片 ...
yes... "突突聲" 同TX7 zoom 的"突突聲", 一樣

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-10-11 14:25 發表

扯到tele 果時又散又紫邊,包你後悔。

例如類似我呢張咁半逆光,你想用75-300影到咁起色咁sharp,
近乎無乜可能…………
E支係唔係70-300G?

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-10-12 10:02 發表

唔係,
70300 黑豬點會有 F4 光圈啊??

咸豐年舊鏡 80-200/2.8 APO …………
咁即係如果要咁靚... 咁要買咩鏡?