[業界消息] 棄船!?NVIDIA看淡流動市場 改攻汽車及遊戲

icera 買返黎晒曬

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-6-17 22:54 發表

好可能賣番出去, 同埋都唔係好多錢
睇個樣係咪唔會出 K1i

雖然佢話唔洗 不過我依然睇好 64-bit K1...
畢竟算第一個除 apple 外係水魚八核狂潮推雙核嘅 vendor

都唔知水魚八核狂潮幾時先完

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-6-17 23:09 發表

64-bit K1未有功耗, 唔知佢有幾competitive
好過無 睇住堆八核得啖笑 頂爛市最後有得你受
連 QCOM 都玩埋一份 無眼睇

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-6-17 23:11 發表

佢地用舊A7, 唔同計法, 正如你唔會因為有8-core Jaguar, 就會話2-core Haswell以後無用一樣

Qualcomm唔知用A9定A15
我從頭到尾都覺得四核八核晒 Gas 燒電呃水魚落搭咁大把

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-6-17 23:14 發表

4都未必
8就一定, Android邊行得掂8-core
正如Win XP行4-core + 一樣
四核除左遊戲有乜用

日常果堆唔係 I/O bound 就係 UI animation 萬歲
再唔係就 browser 呢類食 RAM 食單線程

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-6-17 23:17 發表

遊戲已經係手機重要用途
好啦 我呢個買咁耐手機都無玩過超過十款遊戲嘅人
但咁講 手遊係手機重要用途無異議 但係手機玩得遊戲又要求 3d heavy 自然係貴電話 平電話賣四核一樣真心無乜謂 要 cut cost 玩成本兩核咪算數 或者學 Apple

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-6-17 23:21 發表

就係好多人都睇spec做人, 點知買左A7 only
所以咪叫做水魚八核狂潮
莫講話由呢鼓水魚八核狂潮引伸出黎嘅「Intel 去死我地要 16 核 ARM 桌面打機」狂潮 得啖笑

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-6-17 23:28 發表

Tablet / Smartphone暫時都係4-core最好
阿婆 A7 上神檯

講開又講 我覺得阿婆下代唉瘋同唉柏得四核機會係零蛋
有金屬 API 燒雜草,再堆多兩粒核又係晒料,莫講話金屬想撈埋運算添。

BRCM 要賣走 cellular division

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-6-18 00:03 發表

Many potential buyers wor
Apple 成數最大,但似乎同 GPU 一樣已經有自己 R&D team
AMD 唔會買掛,話明唔玩電話。
★★★... eh.

p.s. 下年 A57/puma 應該有 integrated ISP

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2014-6-19 14:26 發表

但我成日都見 開到4core loading
乜 app? 想研究下。