[智能電話] 諾基亞向Android說不

引用:
原帖由 紙羊 於 2013-1-10 14:07 發表
死忠下場只有死
大不了M$哽埋。

Nokia/WP8最令人失望的係佢連d好多基本的功能都做唔好……
一句講哂,開始得太遲了,而家先叫users同佢玩逐步修正/改進……
Android/iOS都已經咁完善了,搵鬼陪你呀?

點解咁多人用Windows都唔用ubuntu?
你在Windows上面achieve到的,九成都可以在ubuntu上面做到,
問題係大部份人都唔會係geek,唔會想部機下下都有問題要自己搵/DIY solution;
電子野唔洗自己去煩,哩樣一直係M$ Windows唯一的強項。

好啦,去到WP,成件事竟然係掉返轉,你叫人點buy你?
真係見唔到班友有咩誠意去搞WP......

引用:
原帖由 符碌 於 2013-1-10 17:00 發表

個個都只會睇個SPEC,只要賣得貴少少都唔會有人想買佢,D人只係把口UP下話想佢出啫,到時候同一SPEC賣貴其他牌子一兩千蚊咪又係冇人理佢
我又想問,點解Xiaomi 2同620差唔多價,個spec又可以差咁遠?
大家都係搵vendor,幾乎無parts係自家,同一個價而RAM,CPU差天共地,
當小米2先$2500,莫講話普羅大眾,連我呢d geek都說服唔到自己去買620呢類WP機……

引用:
原帖由 符碌 於 2013-1-10 22:19 發表

小米2個價,其他大廠d an機用咩料,淨係粒cpu其他an機廠都比起620更搵笨,an咁鬼大食,呢個價位an機唔買小米2,其他機真係好難買得落手
可能小米2個case好extreme,但事實就係有人做得到,而且人地先玩左幾年電話………
Nokia成日話有心有誠意翻身,可惜我見到的郤係一部部同價之下爛spec,software又連fundemental野都做唔好的所謂Lumia(當然後者MS好大責任)………

引用:
原帖由 符碌 於 2013-1-10 22:36 發表

620同價位同其他廠an機比,算係咁了,有s4 cpu用
Is it that hard to give a bit more RAM actually?
Or this is restricted by WP?

好啦,而家人地HW又有部W2:
http://news.mydrivers.com/1/252/252092.htm
同时其还将配备与Lumia 920一样的超灵敏触摸屏(带着手套也能操作,mate上已经实现)。
此外,还有消息还称,华为W2配备的是为4.5寸720p触摸屏,搭载的是高通双核处理器和1GB RAM(16GB存储空间),提供800万像素摄像头和2800mAh容量电池(支持无线充电功能)。

售價做到$4000 HKD.....

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-12 09:33 發表

咁講又唔係幾公平
1. WP 係新興OS, 當年andorid 同iOS 比, 一樣係冇apps
2. 620 新機賣 $22XX, 將貨就價係正常做法,
況且, Andorid 機4吋mon 賣2k 附近都係冇咩選擇
(有sony xperia J既, 但 單核心) ...
1. 相對上係新,但兩年來WP進步的步伐緩慢,對(僅有的)顧客的反饋亦未見有十足回應,盡失民心;
而家除左iOS外已有Android,大眾要出機由平到貴有足夠選擇,
WP幾乎無可能有當年Android追iOS的發展速度。
2. 個價唔係特別貴,但如果佢想用620去加速擴大用戶群,必需更加進取;而家罵多過讚,尤如叫人貼錢試用。

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-14 09:28 發表

1. 依樣真係唔抵幫, WP7.5 機竟然上唔到WP8
而WP7.5 係開唔到WP8 的apps
對一個新OS 絕對不是好事
我覺得市場上越多競爭, 對消費者, 廠商係好事

2. 當 andorid 仍然係1.5/1.6 的年代
對住iphone 咪又係罵 ...
pt 2 我想強調的係,而家好難同當年一樣,再搵人同WP捱……

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-14 11:49 發表

Google又係咪真係一個咁可靠的伙伴呢?
而家所有ANDORID廠商都將所有蛋子放在一個籃入面, 又係咪好呢?

當然, WP 高昂的lincense fee 又係另一問題
廠商一回事,用家取態先係重點。
佢竟然夠膽Lumia 620零宣傳,
睇怕M$/Nokia連自己最缺係乜都未醒覺。

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-14 14:05 發表

所以我都唔明MS 攪咩
以佢的財力&牙力
應該可以一早聯絡晒所有developer
要什麼apps, games
當WP8 一推出的時候, 就要一大堆野跟出來
咁先有力同iOS & ANDORID 競爭
推出咗先慢慢攪, 真係.. :une ...
最慘係連WhatsApp都寫唔好………唔通你叫人買左當feature phone用住先?