[硬件] 有冇師兄熟NAS?

煩緊SHARE 的問題.....AWARE 大大在嗎.

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-25 22:22 發表

今日部NAS 改正式實戰
但係有一個小問題.

我發覺唔知點解有D FILES, 我地開EXCEL多, 今日發覺有D EXCELS FILE, 打開佢, 會話比"其他使用者' 用緊.

但係我CHECK 曬所有的電腦, 個個時間係冇人打開相關的FILE

之後我再試, 我的機開著一個EXCEL FILE, 禁去其他機CHECK, 其他機係會顯示"我"用緊..

係唔係有D 野我SET 錯?

引用:
原帖由 alextamly 於 2011-7-25 09:54 發表

set nas...畫圖..畫圈圈...
解畫PLS

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-25 22:46 發表

乜咁多人要Access同一個file呀大佬
仲衰過我公司
叫你班友4466拆掂個使用時間佢啦。
====================================
有時未必唔開個excel就唔係開住個file,如同樣再發生,只可以去果條 ...
explorer 有關?

唔係呀, 係唔知邊個"用緊"

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-25 22:53 發表

啲老細最另開完唔刪,你有冇睇過?
你公司用緊邊個version office?照計應該會顯示邊部機用緊。
========================
最終絕招,restart部機,強行斷connection ...
D 同事好聰明, 如果有關FILE "被使用中", 會以唯讀+另存新檔.

OFFICE 2010 呵...買左好多套  如果FILE有人用緊, 係會顯示的, 因為我裝的時間, 每部機的OFFICE 都有唔同代號.
但今日見的寫法就未見詔, 咩野其他使用者..我就覺得怪...

引用:
原帖由 lctang 於 2011-7-26 00:40 發表
2k8 梳化都唔行
???

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-25 10:35 發表

邊個decide型號邊個要比人X
P X, SHARP話冇ETHERNET 配件比佢, 亦冇PRINT SERVER支援.

即係都係要長開一台機...

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-26 13:37 發表

夠onx :o)
而家解除所有個人化homes

咩都係PUBLIC, 唔好煩....最多個別要求就開多一個FOLDER+PASSWORD

不過奇, 而家D 影印機, 買左, 但又要有METER COUNT 印幾多張計錢....(TONER 好似額外買)真係唔明.

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-26 14:15 發表

啲fusing同鼓同main kit唔洗計你錢咩
差D唔記得左.

以為SHARP個D 係DRUM+TONER 合一

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-26 16:17 發表

$$$$$$$$$