[硬件] Server 機, 用個D 一萬轉SATA 同SAS 比, SAS快幾多?

Server 機, 用個D 一萬轉SATA 同SAS 比, SAS快幾多?

Server 機, 用個D 一萬轉SATA 同SAS 比, SAS快幾多?

可能要轉SERVER.

而家SERVER得雙核心..4G RAM(但32BIT OS)
開一個PROGRAM 都冇左2GB RAM
仲未計咩REMOTE ACCESS野.....

煩緊

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-1 12:46 發表
What kind of server?
可以當係FILE SERVER用..同LOAD PROGRAM

TOWER

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-6-1 12:58 發表
乜 E+ D SAS 唔係去到 15000轉咩
見HELL 網頁睇, 好似冇留意.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-1 13:04 發表

File server唔駛玩咁大啦
raid仲好
不過佢地玩咩REMOTE ACCESS 我都唔知係咩Q.
見個TERMINAL SERVICE MANAGER, 有好多CONNECTION

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-1 13:19 發表

我部server夠多connection啦

同1時間10個file以上就諗下換啦
最衰而家部機, 又冇RAM 位, 又行32BIT OS.

一個開WINDOWS + 一個2GB RAM 的程式(50%CPU USAGE)+一個約200MB 的程式+其他野...

慢+有時要RESTART

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-1 13:25 發表

咁有budget梗係換啦
星期尾FORMAT一次SERVER.

唔就得叫老板比錢換...禁樣一日人手RESTART 2/3次+BOOTING TIME好耐(好似裝左DOMAIN, 好慢慢慢) 我唔得佢死

留意緊HELL 有咩平機.

不過HELL 的選料頁...CPU個PART冇寫係2定4定8CORE.....

要人去INTEL SEARCH

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-1 13:45 發表
唔明點解 File server RAM 會用咁多....
怪SERVER.

引用:
原帖由 kof2003 於 2011-6-1 18:05 發表
其實...有 budget 又要速度, ssd 係咪第一選擇?
SSD @ SERVER 要slc? 好q貴?

想問LAN卡,一般都冇FIRWARELL的可?

如果想要基本的FIREWALL, 就要駁ROUTER?

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2011-6-1 21:29 發表
無限金錢Slc ssd+sas raid
米王就Hw Sas raid
窮人就Dt級Ssd+sata hdd
我公司係窮人級

睇左FORMAT 效果先

不過都要睇定新SERVER 資料

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-2 09:48 發表
如果只做 File server, 真係無其他野
SATA 都可以
另外, 唔明點解部 server 要有獨立 firewall???
一般成個 Office 一隻對街 firewall 就可以
因為一開初就禁駁出街, 冇駁ROUTER, 冇FIREWALL
禁之後開始發現系統成日有問題/
     有D 古怪的ACCOUNT BUILD IN/
       中毒 (當然防毒個D就一早買左同裝左了),
SOMETHING LIKE THAT, 但SERVER 係冇咩人LOGIN到(本身用左古古怪怪又長的PASSWORD)

成日煩.

之後就是但找一個無線ROUTER, 夾係SERVER 同LAN 之中間, 以上問題就冇左了,
真係唔識解釋

定係我要問ISP 有冇開埋FIREWALL服務好D....(好似聽聞有D ISP 係有增值服務, FIREWALL係其中一個)

如果係加RAM (而家4G)

但係..

禁一定又要改OS? (32-->64BIT)

AND E隻RAM 難買???

The system is upgradable to 8 GB by installing combinations of 512-MB,
1-GB, and 2-GB 667-MHz or 800-MHz unbuffered ECC DDR II single or
dual-rank memory modules.

加左CAP 圖......寫左unbuffered ECC,  但冇寫係唔係REG RAM....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件