[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 11:24 發表

update firmware之後隨機出現,官網比人X咗四年都个係咁:o)
所以你冇試過唔出奇,因為睇運:o)

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:36 發表

係,
Download Redirector都要login嘅,
login唔同a/c,自然睇到唔同嘅folder,各不相干。

P.S.
所以我d/l「愛情動作片」,太座永遠唔知;
佢有佢d/l日韓劇………… ...
用nas下載野快唔快?!

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:43 發表

仲有一點,
Synology無2-Bay款式有dual LAN嘅!
連最高階DS710+都無…………
玩埋DUALLAN 禁激?

老板問, 24-7開NAS, 比24-7開P4機, 省到幾多電?

formula 係禁計?

Sum = (Watt / 1000) x hr x day x Pr

PR ---約1蚊一度電?

P4機, 正常模式有200W?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:02 發表

所以佢冇Hot Swap同Dual LAN都照買。
啲客既QNAP要定期reboot,唔係既話啲service會因為Memory Leak瓜哂:o)
memory leak

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:08 發表

個log淨係「記憶體不足,請重新啟動。」我X :o)
禁PK
QNAP 寫得差?!

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:17 發表

係。
個客仲要係做CAD,搞到要set schedule restart :o)
個LOG係自己彈出黎叫ADMIN RESET?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:23 發表

Yup :o)

今日行, 見到211 22XX, 211+ 就33XX, 410 就35XX 但128MB

引用:
原帖由 ngotto 於 2011-7-17 22:03 發表

411+II
411+ 定II 好似56XX

只有synology 支援cifs?

down左本qnap 212 只寫行AD

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-18 11:56 發表

fix bug都用哂佢啲人力啦。
禁少RD/TECH人的咩 QNAP

Synology 的Print Server, 係USB SHARE 定 Print Share?

見到TPLINK 的PRINT SERVER, 但問左好似好煩禁....

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-19 11:46 發表

我估係 USB SHARE
即係冇test到的printer多數唔work了

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-19 11:58 發表

唔清楚, 我都係齋估姐
對面台問, 話TPLINK 的PRINT SERVER, 係部部機都要裝DRIVER, 完左一個JOB 接另一個JOB.

但唔知可唔可以同時接禁多個JOB(排隊禁列印曬出黎)