[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-21 23:45 發表

SW RAID係咁。
行一次之嘛,有乜所謂。
要早D 做野...

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-22 09:52 發表

rUN 左一晚iNTEL NAS-PT....你猜猜幾多mb/S:shakehand

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-22 12:21 發表

單位數
RAID 0 X3
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-21 22:34 發表

Atom同ARM OS唔同,不過理論上HDD可以保留資料既情況下轉落第二部synology。
http://forum.synology.com/wiki/i ... en_Synology_Systems
2BAY 機可轉到2/4機.

4bay機只可去4機

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-22 12:48 發表

好很正常
thinking 2 or 4bay

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-22 14:26 發表

4Bay RAID5 4x2TB=6TB
2Bay RAID1 2x2TB=2TB
我想問, 如果我一開始選左4BAY, 2隻HDD, 禁起左個NAS 例如, 500G X2 (RAID 1)

如將來有需要, 想加多2隻500G X2, 想行RAID10 OR 5

係成個RAID都要重BUILD?

所有DATA都冇曬?

如果只係加HDD 都係行1, 都係要重BUILD?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-22 14:32 發表

要build
oh good news

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-22 14:36 發表

Synology有得RAID1->RAID5,資料唔洗。
411J
411ii+

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-22 14:50 發表

411+II
禁如果有問題, transfer 只可轉atom機型?

你米話atom 機的os 係同arm唔同

而家出發

原來 DS211 可以配DX510

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-22 22:54 發表

你睇番support model先啦,要1010+以上。
Shit 網頁, 整個死人DS211 入去

睇緊MENU..多數只係DS211+ 同411+ 之爭

但係想請問大大.

1. SHR 技術, 說明書話如果2隻HDD 玩, 禁可以死一隻, 禁同RAID 1有咩分別? SHR 唔洗我SET?
2. 佢有PUBLIC 比大家分享, 同HOME 比個別用戶LOGIN的.
   禁PUBLIC 內如果起子FOLDER, 都係冇得SET 權限?
3. 如果SET左HOME內有D FOLDER 係對A 君讀寫, B 就只可睇.
   禁入面的FILE 就算冇加密, B 都只可以睇到寫唔到?

thanks

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 10:02 發表

1:啲所謂技術唔洗理,你2HDD行RAID1就得。果件係解唔同Size行部分RAID1。
2:有得set,不過ONX咁解。
3:Yes
買左了.

裝左1,3....起緊RAID1....但係好似裝1,2會好D..?!?!

起左RAID< 我將D 2隻HDD亂放都得GA EG1,2?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 10:17 發表

點會隔個洞咁玩野?
諗著通風好d

之後先記得, 如果加米煩死我....

但已緊行RAID [email protected]小時

原來仲有DS411 同DS410 賣